Díjnyertes WC

2012.11.11. 03:59

130918-cikk-3520

Környezetkímélő, kevés vízzel tisztán tartható, napelemes. Kézmosó vizet és trágyát termel.

Megosztás

A Loughborough University 60 ezer dollárt nyert a Bill & Melinda Gates Foundation által szervezett versenyen, amelyet abból a célból rendeztek, hogy újradefiniálják a WC-t. A 21. századi illemhelynek ugyanis a tisztasági kritériumok mellett biztonságosnak, tartósnak és megfizethetőnek is kell lennie a szegények számára. Ehhez hozzátartozik, hogy villamos- és csatornahálózat nélkül is tudniuk kell üzemelni.

Az első olvasásra talán megmosolyogtató téma, nagyon is fontos és időszerű: Földünk lakosai közül 2,5 milliárd ember nem jut megfelelő, higiénikus mellékhelységhez, amelyről könnyen belátható, hogy melegágya a járványok kialakulásának.

A díjnyertes WC átalakítja az emberi hulladékot szenesített anyaggá, hővé és talajjavításra használható ásványi anyagokká. Emellett pedig kézmosásra vizet állít elő.

A WC kémiai-biológiai alapja a termikus hidrokarbonizáció, amely megöli a kórokozókat biztonságosan kezelhető anyaggá változatva azokat. A WC-t úgy tervezték, hogy családi vagy akár nagyobb igénybevételű környezetben üzemeltetve a napi működési költségek fejenként mindössze néhány centből kijöjjenek. Az elektrokémiai reaktor napelemmel működik.

http://mernokbazis.hu/cikkek/d%C3%ADjnyertes-wc

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr654773365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása