A természettől lesték el: kutatók egy olyan hangtalan meghajtást építettek csónakokhoz és vízisporteszközökhöz, amelynek a polip volt az előképe. Rugalmas műanyag labdák szolgálnak hajtómű-fúvókaként, amelyek különlegessége, hogy 3D nyomtatóval költséghatékonyan, egy lépésben lehet elkészíteni őket.

A polipok a legintelligensebb gerinctelen állatoknak számítanak, „a tengerek bölcsei”-nek is nevezik őket. Tanulékonyak, képesek dobozokat kinyitni vagy akár mintákat megkülönböztetni. Ravaszul viselkednek akkor is, ha ellenség közeledik. Míg általában nyolc karjukkal a tengerfenéken mozognak, veszély esetén fejjel előre menekülnek úgy, hogy a rakétaelvet alkalmazzák. Ennek során vizet vesznek fel a köpenyüregükbe, majd gyűrűsizmaik összehúzásával lezárják azt. Végül nagy nyomással egy tölcséren keresztül kipréselik a vizet. Az így keletkező tolóerő a polipot ellentétes irányban hajtja előre. A tölcsér állásának változtatásával tudja a polip mozgási irányát befolyásolni.

A Fraunhofer Társaság Gyártástechnológiai és Automatizálási Intézetének (Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung, IPA) kutatóit ez a rakétaelv inspirálta a víz alatti meghajtás kifejlesztésekor. „A polipok elsősorban hirtelen, gyors meneküléshez használják ezt a fajta mozgást, amely bár egyszerű, de hatékony. Ennek segítségével rövid szakaszon rendkívül fel tudnak gyorsulni” – nyilatkozta Andreas Fischer, a stuttgarti IPA mérnöke. A kutatók ezt a meghajtási módszert alkalmazták a víz alatti eszközben: négy, mechanikus belső kialakítású, rugalmas műanyag labda pumpálja a vizet, ezzel biztosítva az előrejutást.

Mindegyik műanyag labda rendelkezik egy nyílással, amelyen keresztül felszívja a vizet, és egy visszacsapó szelep akadályozza meg annak visszafolyását. Egy hidraulikus munkahenger összehúzza a kötélrendszert, mint egy izmot, ezzel kipréseli a vizet a 20 x 6 cm-es labdából. A munkahengert egy motoros szivattyú mozgatja. A víz alatti meghajtás alkalmas kis csónakok precíz irányítására. Elképzelhető azonban az is, hogy olyan vízisporteszközök meghajtását segítse, mint például a jetski, a szörfdeszka és a búvárrobogó, amely a búvárokat a mélybe húzza. Az új rendszer előnye az is, hogy a hajópropellerekkel ellentétben halk, és a halak sem akadnak bele. A laboratóriumban végzett első tesztek sikeresek voltak.

Négy rugalmas műanyag labda pumpálja a vizet, ezzel biztosítva az előrehaladást. A meghajtást a „fused deposition modeling” elnevezésű generatív gyártási eljárással állították elő. (Kép: © Fraunhofer IPA)

 

Folytatás: http://www.mernokbazis.hu/cikkek/v%C3%ADz-alatti-meghajt%C3%A1s-3d-nyomtat%C3%A1ssal

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr645415397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása