A legélesebb beretva

2010.09.29. 07:49

17975-cikk-1758

Nanotechnológiával előállított szintetikus gyémánt bevonat lehet a borotválkozók legjobb barátja

A GFD (Gesellschaft für Diamantprodukte) alapítója, Dr. André Flöter már több hónapja saját fejlesztésű borotvájával szabadul meg arcszőrzetétől. Cége az elmúlt hét évben Németország vezető vállalkozásává fejlődött a gyémánt bevonattal ellátott kések előállításának területén. Értékesítenek pengéket orvosi felhasználásra (pl. orvosi szikék), és az ipar számos területén (pl. műanyaglemez-vágó berendezésekhez). Flöter bízik benne, hogy a gyémánt kivételes keménységét a dollármilliárdos borotvapenge piacon is kamatoztatni lehet.

A Technologyreview nemzetközi szakportál újságírójának Flöter Németországban, egy mannheimi kávézóban ülve mutatta be vívmányát, ami a kezében tartva pontosan úgy nézett ki, mint egy napjainkban használt borotva. Egyetlen jelentős különbséget hangsúlyozott csupán a szakember: ez a borotva, szemben a ma elterjedtekkel, pár hét helyett több éven keresztül is képes tökéletes minőséget biztosítani tulajdonosának.

A penge teste volfrám-karbidból (vídia), egy nagysűrűségű fémvegyületből készül, és pontosan úgy néz ki, mint egy hagyományos borotvapenge - talán egy picit nehezebb és enyhén sötétebb fémes színe van. A szintetikus gyémánt bevonat miatt pedig – amit a szén nanotechnológiás megmunkálásával állítanak elő – a penge vége nem olyan fényes, mint ahogyan azt megszokhattuk.

Flöter nem tárta fel annak részleteit, hogy a GFD hogyan készíti szintetikus gyémánt bevonatát, de említett részleteket a penge előállítása utáni élezési folyamattal kapcsolatban. Eszerint a nyers pengéket vákuum kamrába helyezik, majd elektromos mező alá helyezve a már plazmaállapotúra gerjesztett pengéket oxid és kloridionnal kezelik. A folyamatot szerinte – legalábbis eredményét tekintve - az extrém finomságú csiszolópapírral végzett élezéshez lehetne leginkább hasonlítani.

gyemant_penge_borotva

A megmunkált penge görbületi sugara hozzávetőlegesen 50 nanométer, körülbelül tízszer élesebb a GFD által a műanyaglemez-vágó berendezésekhez gyártott késeknél.

Ha érdekel, hogy rá kell-e nyomni, vagy siklik magától, avagy, hogy mikor lesz kapható, akkor .

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr692296010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása