Energiatároló levegő

2011.09.14. 10:06

71248-cikk-2647

Újfajta sűrített levegős energiatároló rendszer több mint 90%-os hatásfokkal.

 

A megújuló energia előtérbe kerülésével egyre fontosabbá válik a csúcsokban termelt energia tárolása, amely akkor is felszabadítható, ha éppen nem fúj a szél, vagy nem süt a Nap. Ígéretes megoldást jelentenek a sűrített levegős tárolók, amelyeknél a környezeti levegőt kompresszorokkal nagy nyomáson (kb. 50 bar) földalatti tartályokba szivattyúzzák. A nyomás formájában tárolt energia igény esetén visszaalakítható elektromos energiává, amely folyamat egy gázturbina-generátor egységben megy végbe. A megközelítés előnye, hogy sokkal olcsóbb, mint az akkumulátoros tárolás, viszont gyakran hiányoznak az elegendően nagy tartályok. Az amerikai SustainX vállalat a problémát nagy hatásfokú rendszerével szeretné megoldani, amelynek köszönhetően a tartályok kisebbek lehetnek és a föld felett is fel lehet őket állítani, a remények szerint olcsóbban.

A hagyományos turbina alapú megoldással a föld feletti tartályok rendkívül nagyok és egyben drágák lennének. A SustainX ezért a turbinák helyett a dugattyúkban bízik. A gázturbinák csak bizonyos nyomásfeltételek mellett működnek kielégítően. Ezzel szemben a dugattyús motorok szélesebb nyomástartományban is elboldogulnak, valamint a fordított folyamatban, dugattyús kompresszorokként a levegőt jobban össze lehet sűríteni, így több energiát lehet adott térfogategységben tárolni.

 

több száz mérnök állás itt>>>

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr383132744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.09.14. 12:49:43

Ezek a tárolók egy intelligens áramirányítási rendszerben amúgy is elengedhetetlenek. Régebben vízbontásban gondolkoztak, bár akkor is sűríteni kell a hidrogént a tárolás miatt, utána meg egy rossz termikus hatásfokú hőerőgépben köt ki, így aztán lehet ennek a verziónak úgy tíz százalékos hatásfoka.

A sűrített levegő értelmesebben hangzik.
süti beállítások módosítása