Fény hajtású origami

2013.02.05. 23:59

133016-cikk-3545

A North Carolina Állami Egyetem kutatói olyan módszereket fejlesztenek, amelyekkel kétdimenziós mintázatok fény hatására 3D alakzatokká alakulnak át.

Az Amerikai Nemzeti Tudományos Alap finanszírozásával folyó projekt az origamitól kölcsönözte az alapötletet. „Egy formatervezőkből, mérnökökből és matematikusokból álló csapatot hoztunk össze, hogy jobban megértsük a fényre válaszolni képes anyagok tulajdonságait” – mondta Dr. Jan Genzer professzor a North Carolina Egyetemről. „Végső soron, bízunk benne, hogy sikerül olyan új technikákat kifejleszteni, amelyek széleskörű alkalmazási területeket ölelnek majd fel az elektronikai alkatrészek tömeggyártásától egészen a humanitárius segélyszállítmányok célba juttatásáig” – tette hozzá.

A kutatók elmondták, hogy a kísérletek mellett számítógépes modelleket is használnak az összehajtogatási folyamat kiértékelésére. A cél olyan multifunkcionális 3D struktúrák létrehozása, amelyek amellett, hogy gyorsan épülnek fel, megtartják formájuk pontos irányíthatóságát.

A mintákat 2D anyagokra viszik fel, ezért a folyamat kompatibilis lesz az elektronikai tömeggyártás egyes módszereivel. A technika lehetővé tenné alkatrészek ún. „hands-free” összeszerelését a legtisztább körülmények között. További alkalmazási területként különböző csomagolási és gyártási folyamatok jöhetnek szóba. Egy érdekes ötletükben a kutatók egy szárnyat képzelnek el, amellyel a szokványos ejtőernyőkhöz képest nagyobb pontossággal lehetne célba juttatni a repülőgépről ledobott segélyszállítmányokat.

Folytatás plusz VIDEO

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr765062228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása