133172-cikk-3546

A városi növényzet sokkal jobban csökkentheti a levegőszennyezettséget, mint ahogyan azt eddig gondolták.

Eddig azt feltételezték, hogy az utcafásítás mindössze 1-2%-kal tisztítja a levegőt, egy számítógépes szimuláció segítségével azonban kimutatták, hogy például a borostyán és a fűfélék a szennyezőanyagok akár 30%-át is ki tudják szűrni a városi levegőből. Különösen hatékonyak ebben az értelemben a zöld homlokzatok. A belvárosok növényállományának növelése érdekében a kutatók azt javasolják, hogy növényekkel beültetett fafalakat kellene kihelyezni az utcákra és a házfalakhoz.

Az utcák és házak útvesztőjében a szennyezett levegő gyakran megreked, ami mind az ipari, mind a feltörekvő országok városaiban komoly egészségügyi problémát jelent. Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente világszerte több mint egymillió ember hal meg a szennyezett levegő hatására fellépő betegségekben. A növények azonban képesek kiszűrni a levegőből az autók kipufogógázaiból származó nitrogén-dioxidot és az apró szemcsékből álló finom port.

Az eddig megjelent tanulmányok azt feltételezték, hogy a növények a városi levegőben található szennyező anyagok mindössze 1-2%-át tudják megkötni. A kritikák szerint azonban ezek a vizsgálatok nem vették figyelembe azt, hogy a szennyezett levegő hosszú időre megreked a házak között.

Hogy ezt a hiányosságot pótolják, a kutatók számítógépes szimulációt végeztek, amely a városokban megrekedt levegőt a benne lezajló, a szennyező anyagok koncentrációját befolyásoló kémiai reakciókkal együtt modellezte. Emellett összehasonlították az utcai növényzet hatását a parkok és tetők növényzetének hatásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr714773300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása