Irányítható lövedék

2012.08.28. 12:47

120600-cikk-3395

A lényeg, hogy nem forog

Megosztás

Szakemberek éveken át dolgoztak azon, hogy irányíthatóvá tegyék a puskalövedéket, és sokan következetesen azt gondolták és mondták, hogy ez nem lehetséges. És ez így is van egészen addig, míg a golyó forog. A forgó lövedék ugyanis túl stabil és nehéz lenne akkora erőt alkalmazni, hogy az a forgási tengelyétől eltérítse. „A titkos, eddig hiányzó alkotórész annyi, hogy a mi lövedékünk nem forog” – állítja Larry Shipers, gépészmérnök, aki a vezérelt golyó projektet a Sandia National Laboratories-nál felügyelte. „Hasonlít egy egyébként nem forgó ágyúgolyóhoz, amelynek útját a technológia segítségével irányítani tudjuk.”
 
Az 50-es kaliberű golyó orrában egy optikai szenzor kap helyet, amely a célra vetített lézer pont helyzetét határozza meg. Egy elemmel működő, 8 bites processzor a szenzorból érkező jelet feldolgozza és egy egyszerű vezérlő algoritmussal irányítja a lövedéket és másodpercenként harmincszor igazítja ki irányát. A lövedéken 4 apró vezérsíkként szolgáló lamella kap helyet, amelyek szögét kis aktuátorok állítják. A golyó, hasonlóan egy darts nyílhoz hegyének irányába nehezebb, így aerodinamikailag stabil és egyenesen tud repülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr174619780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása