163327-cikk-3751

Molylepkék navigációjának megértése hozzájárul a mikro-drónok repülési stratégiájának fejlesztésében

A University of Washington munkatársa, Yonatan Munk által vezetett kísérlet célja a molylepkék navigációjának vizsgálatára és megértésére irányult. Viselkedésük lemásolása segítséget nyújthat a mikro-drónok repülési képességeinek javításában.

A molylepkék bizonyos mértékben másként élik meg a körülöttük zajló eseményeket, ha csak nem nézünk mást, másodpercenként 25 szárnycsapást hajtanak végre. Hogy a kutatók kiderítsék, hogyan használják fel a környezeti iránypontokat a navigációjukban, Yonatan Munk egy virtuális erdőt hozott létre, amelyben a köd mennyiségével tudta változtatni a látótávolságot, ezáltal a fák láthatóságát is. A molylepkét egy kijelző előtt helyezték el egy olyan készülékben, amely képes az irányváltások detektálására, és ezáltal a virtuális erdőben a repülés irányának korrigálására.

A kutatás kimutatta, hogy ezek a szárnyas rovarok repülésük során egészen addig megtervezik útjukat, ameddig előrelátnak. A kutatócsoport három különböző virtuális környezetet alkotott meg, hogy megvizsgálják, vajon a lepkék mindig ugyanazon az úton navigálnak-e. Meglepő módon a lepkék megváltoztatták a stratégiájukat a látótávolság függvényében. Amennyiben a virtuális ködben a látótávolság olyan kicsi volt, hogy a molylepkének csak negyed másodperce volt egy-egy felbukkanó akadály kikerülésére, a rovar nagy köröket leírva addig repült, amíg egy referenciaként szolgáló fát nem talált.

Tovább: http://mernokbazis.hu/cikkek/molylepk%C3%A9k-szerepe-a-mikro-dr%C3%B3nok-fejleszt%C3%A9s%C3%A9ben

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr805060632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása