117308-cikk-3365

Az akkumulátorok energiatároló kapacitása és ára régóta hátráltatja fontos technikai újítások elterjedését.

A kutatók gyakran állnak elő olyan akku ötletekkel, amelyek segítségével, például sokkal olcsóbb elektromos autókat lehetne gyártani, vagy egyszerűbbé válna a megújuló energia tárolása. Az akkumulátorokban használatos elektrolitok hiányosságait azonban mindmáig nem sikerült senkinek meggyőzően áthidalnia.

A Boulder Ionics amerikai vállalat olyan elektrolitok kifejlesztésén munkálkodik, amely jóval olcsóbb ez eddig használatos technológiáknál, árulta el Jerry Martin a Colorádói cég vezérigazgatója és társalapítója. Az elektrolitok ionikus folyadékokból állnak, melyek közös jellemzői, hogy a benne lévő sók 100 ⁰ C alatt olvadnak, bírják a nagy hőmérsékletet és feszültséget, nem párolognak, nem gyúlékonyak és így nem is robbanékonyak.

A Boulder Ionics állítása szerint olyan hagyományos elektrolitokat az ő ionos folyadékukkal felváltva megnőhet az akkumulátorok fajlagos energiatároló kapacitása, illetve nagyobb feszültség lenne elérhető. A technológiával egy autóakkumulátor zseblámpa méretűre zsugorodhatna Martin szerint.

Az elektromos járművekben és mobiltelefonokban is használatos, hagyományos lítium-ion akkumulátorokat, illetve a fém-levegő akkumulátorokat is fel lehetne javítani az új technológiával. A Boulder Ionics szerint 10-szeres tárolókapacitás érhető el lítium-ion akkumulátoroknál az ő elektrolitjukat felhasználva.

Folytatás: http://mernokbazis.hu/cikkek/megtal%C3%A1lt%C3%A1k-volna-az-%C3%A1lomakkumul%C3%A1tor-receptj%C3%A9t

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr554619751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása