A "száraz víz" névre keresztelt anyag drasztikusan megváltoztathatja a gáz szállításának módját.

 

Köztudott, hogy a gáz árának alakulásában lényeges szerepet játszik a gáz hagyományos, csővezetékes szállításának költsége. Ez a sok ezer kilométerről érkező gáz árának a felét is kiteheti, mivel egyrészt óriási energiaigényű szállítási módról beszélünk, ráadásul hihetetlenül magasra rúgnak a csővezeték építésének beruházási költségei, melyet a szolgáltató a fogyasztóra hárít tovább. Angol kutatóknak éppen ez mozgatta meg a fantáziáját, hiszen ha a csővezetékes szállítást ki lehetne váltani valamilyen olcsóbb megoldással, azzal nemcsak a szolgáltató spórolná meg a kezdeti beruházási költségeket, hanem sokkal biztonságosabb lehetne a fogyasztó számára a gázellátás. A gáz több forrásból is beszerezhető lenne, a hagyományos áruszállítás logisztikai infrastruktúráját használva.
 
A Liverpooli Egyetemen Andrew Cooper és kollégái a porformájú gázt a „száraz víz” koncepció segítségével dolgozták ki. A recept egyszerű, mindössze szilíciumoxidot kell por formájában a vízhez adni .

Földgáz por formában  - olcsóbb lesz a gáz?

A cseppek és az őket körülvevő szilícium alkotja a száraz vizet

A csepp felületén lévő szilíciumoxid megakadályozza, hogy a cseppek egymással egyesüljenek, így kívülről úgy tűnik, mintha szilárd halmazállapotú anyaggal lenne dolgunk. Innen a „száraz víz” elnevezés. Nyomás alatt, vagy magasabb hőmérsékleten egyesülnek a folyadékcseppek és különválnak a felületüket bevonó szilíciumoxidtól.

A szilíciumoxid nagy mennyiségben képes megkötni a földgáz nagy részét kitevő metánt, így válhatott alkalmassá földgáz tárolására is az eljárás. Eleinte csak 70 Celsius fokon volt stabil a por formájú gáz, de a recepten kismértében változatva már a metánt is sikerült szobahőmérsékleten tárolhatóvá tenni a módszerrel. 1 liter metán porrá formálásához mindössze 6 gramm szilíciumoxidra van szükség, az abszorpciós folyamat körülbelül két és fél órát vesz igénybe.

A gáz így igénytelenebb módon, ömlesztett áruként is szállítható vált, de a kutatók már máson is törik a fejüket: szeretnék, ha a jövő gáz üzemű autóiba is  lehetne majd „porgázt” tankolni. Ehhez még tovább kell növelniük az eljárás tárolókapacitását. Azt is vizsgálják majd, hogy a csővezetékes szállítással szemben mennyire lesz költséghatékonyabb a por formában, ömlesztett áruként forgalomba hozott gáz.

mernokbazis.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr67896853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása