92624-cikk-3012

A rendszer másodpercenként 600 milliárd képet készít – ez elég ahhoz, hogy követni lehessen a tárgyakról visszaverődő lézersugár útját.

Hollywoodban kénytelenek különböző szemfényvesztő trükkökkel megjeleníteni a lézersugár útját a levegőben. Ez természetesen azért van, mert túl gyorsan mozog ahhoz, hogy filmre lehessen venni. Most viszont kutatók kifejlesztettek egy olyan kamerát, ami 600 milliárd kép/másodperc képalkotási sebességgel képes megörökíteni akár a lézersugár pattogó útját is.

Nézzük meg, hogyan hatol át a lézersugár a kólásüvegen (fent) vagy hogyan verődik vissza egy paradicsomról (lent)!

A rendszert az MIT Media Lab kutatócsapata fejlesztette ki Ramesh Raskar vezetésével. Bár egyelőre csak a laboratórium egyik asztallapján, de a kamera valóban képes rögzíteni, hogy mi történik a nagyon rövid idejű – csupán 50 femtoszekundum, azaz 50x10-15 másodperc – lézerfény impulzusokkal, amikor különböző tárgyakba ütköznek.

Raskar szerint az új kamerát például új típusú orvosi képalkotásra, a fény emberi testben való nyomon követésére használhatják. Emellett újszerű fotográfiai trükkökre is lehetőséget ad. A kísérletek során a kamera nagyjából 500 x 600 pixel méretű képeket készített.

A piacon fellelhető leggyorsabb tudományos kamerák általában az alacsonyabb „millió kép/másodperc tartományokban” rögzítenek. Hasonlóan működnek a fogyasztói digitális kamerákhoz, ugyanis fényérzékelő segítségével alakítják át a lencséről származó fényt digitális jelekké, amit végül lemezen mentenek el.

A Media Lab kutatóinak ehelyett egy másik megközelítést kellett alkalmazniuk, mondja Andreas Velten, a kutatócsoport egyik tagja. Egy elektronikus rendszer reakcióideje – természeténél fogva – kb. 500 pikoszekundumra korlátozott, magyarázza Velten, ugyanis az elektromos jeleknek túl sok időbe telik, amíg keresztülutaznak egy ilyen rendszer kábelein és a chipjein. A mi [zársebességi] időnk éppen két pikoszekundum alatt van, mert streak (rés) kamerával érzékeljük a fényt és ezzel kiküszöböljük az elektromos problémát.”

 

Mérnök állások itt: több száz mérnök állás és műszaki pozíció>>>

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr593524590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása