Intelligens közvilágítás

2011.09.11. 09:12

71246-cikk-2646

Az indonéz kutatók ötlete – csak akkor világítani, amikor jár arra valaki - nem új, de eddig még senki sem akarta ekkora méretekben megvalósítani. Ugyanis Jakarta közvilágításáról van szó!

 

Jakarta a világ egyik legnépesebb városa. A kb. 10 millió lakosával az indonéziai metropol Délkelet-Ázsia legfontosabb iparvidéke. Egy ekkora területű helyet teljesen kivilágítani rendkívül sokba kerül. A város több mint 200 ezer utcai lámpájának villanyszámlája 2007-ben mintegy 13 millió euróra rúgott, amely időközben csak növekedhetett. Igazából a kétszázezer világítótest sem elegendő, még mindig vannak sötét sarkok a városban. A városvezetés ezért legszívesebben megduplázná a lámpák számát, amit az amúgy is túlfeszített költségvetés már nehezen bírna.

A Teknologi Bandung Intézet (ITB) által fejlesztett intelligens közvilágítás megoldást jelenthet a problémára. Az ötlet a biztonsági rendszerek lámpáiból ismerős lehet: a világítás csak akkor kapcsol be, ha egy személy vagy jármű közeledik feléje. Egészen egyszerűen hangzik, de ilyen méretekben még senkinek sem sikerült kiviteleznie. Alapvető követelmény ugyanis, hogy a közlekedésben résztvevők szinte semmit sem vehetnek észre a rendszer működéséből.

 

több száz mérnök állás itt>>>

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr423132761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása