62838-cikk-2476

Egy amerikai technológiával a Föld mélyén lévő geotermikus forrásokat földrengésveszély nélkül lehetne kiaknázni.

Ahol a geotermikus energiahasznosítás természetes geológiai feltételei nem adottak a mérnökök az úgynevezett „hydraulic fracturing” technikával próbálják meg a Föld mélyéről származó energiát kiaknázni. A mélyfúrási módszer során a fúrólyukba nagy nyomású folyadékot vezetnek, amely megrepeszti a kőzetet. A cél egy üreg kialakítása, amelyben a folyadék felmelegszik, majd a felszínre tör. A technológia hátránya, hogy legrosszabb esetben földrengést okozhat és a folyadék elszennyezheti a talajvizet.

Ezek az indukált szeizmikus jelenségek először 2006 végén keltettek kisebb-nagyobb riadalmat Bázel közelében, ahol a „Deep Heat Mining Basel” projekt egyik próbafúrása mini földrengések százait váltotta ki. Egyes rengések elérték a Richter skála szerinti 3,5-ös erősséget és épületeket is megrongáltak. A projektet végül 2009-ben leállították. Hasonló problémával találta magát szemben a geotermikus energiában utazó amerikai AltaRock Energy vállalat is.

„A fracturing  minden formája képes szeizmikus rengéseket előidézni” - mondta Herbert Einstein, az MIT geológusa. „Ha egy város közelében alkalmazzák, akkor veszélyes is lehet” - tette hozzá.

 
több száz mérnök állás itt>>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr723132670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása