Mérnökbázis

18178-cikk-2070

Akár tíz százalék is megspórolható a kipufogógázok hőjének felhasználásával

 

Az USA Energiaügyi Minisztériuma és az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány három éves támogatási szerződés keretében 1,4 millió dollárral dotálja a Purdue Egyetem és a General Motors közös projektjét, melynek célja egy olyan rendszer kifejlesztése, amely a motorból eltávozó hőt felhasználva elektromos energiát képes előállítani. A kezdeményezés nem újszerű, számos gyártó és kutatóintézet kísérletezik hasonló eszköz kidolgozásával. Nem véletlenül: az üzemanyagból származó energia mintegy kétharmada megy veszendőbe, ami folyamatos újításra kényszeríti a szakembereket.

Gábor Dénes szabadalmának, a termoelektromos generátornak kipufogó rendszerbe építhető első purdue-i prototípusa jövő évre készülhet el – ezt a kipufogó katalizátor mögötti szakaszába fogják illeszteni, ahol a 700 °C körüli hőmérséklet hasznosításának paraméterei a gyakorlatban is tesztelésre és beállításra kerülhetnek.

termoelektromos_generator_purdue_labor

Folyt. itt

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr372549419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása