Mérnökbázis - ahol a mérnökök találkoznak
 
17605-cikk-1166

A mágneses mezőt érzékelő szenzorok keresik meg a szabad helyeket

Gyakran alig találni parkolóhelyet egy nagy bevásárlóközpont előtt. Hogyan mehet egyszerűbben? Megmutatják a Saarland Egyetem kutatói: Kifejlesztettek egy szenzort, amely a mágneses mező mérésén alapul és képes megtalálni a szabad helyeket. Az eredményt pedig képernyőkön jelzik ki az autóvezetőknek. A felügyeleti rendszert jelenleg repülőtereken tesztelik, de valószínűleg a városi forgalom irányításában is szerepet kaphat.

Minden autó minimálisan megváltoztatja környezetében a Föld mágneses terét. Ezért az autó fém részei felelősek. Az új mágneses mező szenzorok ezt a csekély mértékű eltérést is pontosan tudják mérni. „A szenzorok nagyon érzékenyen reagálnak, így a járműveket nagyobb távolságból is fel lehet ismerni. Eltérően a kameráktól, amelyek köd vagy eső esetén nem működnek jól, a rendszert az időjárástól függetlenül lehet használni.” - magyarázta Uwe Hartmann, a kísérleti fizika professzora a Saarland Egyetemről. Egy érzékelő és a hozzá tartozó elektronika a kamerákhoz képes kedvező árfekvésű és kevés áramot fogyaszt, ezért nagyobb területek felügyeletére is bevethető.

A parkolóházakban vagy a bevásárlóközpontok előtti parkolók előtti nagy felületen a mágneses mező szenzorok pontosan felismerik, hogy mely parkolóhelyek szabadok még. Az autósokhoz az információ nagy képernyőkön keresztül jut el, amelyeket reklámcélokra is fel lehet használni. „A forgalmat is lehet az érzékelők segítségével felügyelni és lámpákkal irányítani, mivel a szenzorok adataiból egyszerűen kiszámítható az autók sebessége is.” - mondta Hartmann. Egy további alkalmazást látnak a kutatók a hajózásban, ahol a szenzorok nagy zsilipekben érzékelnék, ha egy hajó halad át a zsilipkapun.

 

Nagyméretű kijelzők mutatják a szabad helyeket (© Universität Saarland)

A gyakorlati teszteket a rendszer a frankfurti, a saarbrückeni és a tesszaloniki repülőtereken teljesíti. „Minden évben a világ repülőterein több száz tényleges vagy majdnem baleset fordul elő, amikor a repülőgépek a földön egymással vagy kiszolgáló járművekkel ütköznek.” - figyelmeztetett Hartmann. A mágnesen mező szenzorok segítségével megakadályozható, hogy a gépek túl közel kerüljenek egymáshoz a gurulóutakon. „Legelsőnek az épületek közötti területeket, ahol a földi radarok rosszul vagy egyáltalán nem működnek, kell az új rendszerrel ellátni.” - magyarázta Hartmann.

A frankfurti repülőtéren a Fraport vállalattal együttműködésben tovább vizsgálják, hogy a szenzorok milyen további feladatot kaphatnak a repülőtéri biztonság területén. Néhány fejlesztés már bevezetés előtt áll. Megismerkedhetünk velük a héten megrendezésre kerülő Hannoveri Vásáron.

 
Mérnökbázis - ahol a mérnökök találkoznak

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr1002008638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cyberina 2010.06.09. 16:52:05

Kedves Blogger kolléga, szeretnék Neked küldeni egy hírt, milyen címre küldhetem?
süti beállítások módosítása