Térbeli érzékelő minden célra

Kifejlesztettek egy újfajta mobil készüléket, amely bárhol és bármikor képes térbeli felvételeket készíteni

Számos szakterületen nagy szükség van térbeli leképezésre: nyomok rögzítése a tetthelyen, arcok térbeli rögzítése orvosi alkalmazásokhoz, szúrópróbák végrehajtása a gyártósoron. Egy új fejlesztésű, vezeték nélküli, hordozható készülék gyakorlatilag tetszőleges helyen teszi lehetővé térbeli felvételek rögzítését.

Térbeli érzékelő minden célra

A mobil 3D érzékelő működési elve (© Fraunhofer Gesellschaft)


A térbeli érzékelő mérete kisebb egy cipős dobozénál, a tömege nagyjából egy kilogramm. Mindez azt jelenti, hogy kültéri feladatoknál is kiválóan megállja a helyét. A rögzített adatok WLAN-on (vezeték nélküli hálózaton) keresztül jutnak el a számítógépre. Az eszköz energiaellátását akkumulátorok biztosítják.

A térbeli érzékelőt Jénában, a Fraunhofer Intézet Alkalmazott Optika és Finommechanika Részlegén (IOF) fejlesztették ki. Gunther Notni, az IOF osztályvezetője ismertette a készülék működési elvét. Az érzékelő két kamerából és egy középre helyezett projektorból áll. A kamerák biztosítják a térbeli látást – akár az emberi szemek esetében. A projektor pedig egy vonalmintát vetít a célba vett tárgyakra. A vonalak eltorzulásából lehet következtetni a tárgyak geometriai jellemzőire. Ez az eljárás azonban már egy bevált módszer.

A térbeli érzékelőben, melynek „Kolibri Cordless” a fantázianeve nem is ez jelenti az újdonságot, hanem a felvételkészítés sebessége, a mérete, a tömege és a vezeték nélküli üzem. Összehasonlításképpen: hagyományos térbeli érzékelők tömege négy- ötszöröse, hosszuk pedig kétszerese (nagyjából 50 cm) az itt ismertetett készüléknél. A kis méretek főleg az újszerű projektornak köszönhetők: halogén lámpa helyett ugyanis LED-ek szolgáltatják a szükséges fényerőt. A LED-ek azonban a tér minden irányába sugározzák a fényt. A kihívást az jelentette, hogy speciális mikrooptikával a lencsére koncentrálják a fénysugarakat.

A felhasználási lehetőségek sokfélék: a térbeli érzékelő segítségével az orvosok percek alatt készíthetnek felvételeket a beteg arcáról például speciális maszkok készítése céljából. A legfontosabb felhasználást azonban a gyártási folyamatok minőségbiztosításában látják: A hordozható készülékkel nehezen hozzáférhető területek is bemérhetők, illetve a már beépített alkatrészeket is lehet ellenőrizni.

Mérnökbázis

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr29973507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása