134230-cikk-3558

A koreai akkumulátorgyártó LG Chem kifejlesztett egy vezeték formájú telepet, amelyet például egy fülhallgatókábelbe is be lehetne építeni.

A mai kor digitális társadalma szinte elképzelhetetlen hordozható energiatárolók nélkül. Üzenetek, képek, hang továbbítása - minden leáll, ha kifogyott az elem. Az akkumulátorok bár jóval tovább bírják, mint korábban, a formájuk még mindig terebélyes alkatrésszé teszi őket. Az LG Chem ezen próbál meg változtatni az új „kábelakkumulátorokkal”.

Jelenleg még csak egy laborbéli prototípus, valamikor viszont áramot fog tárolni közvetlenül a fülhallgató vezetékében vagy szövetekben. A hosszúra nyújtott lítium ion akkumulátor még akkor is működik, ha összecsomózzák, igaz a jelenlegi fejlettségi állapotában a teljesítménye még nem kielégítő.

Je Young Kim, az akkumulátorfejlesztés vezetője az LG Chem-től elmondta, hogy hajlítható akkumulátorokat eddig csak fóliaként mutattak be, ami a formatervezőket korlátok közé szorította. A csoportjának azonban sikerült a szervetlen elektródaanyagokat egy elasztikus spirálformába öntenie. „Ez a struktúra lehetővé teszi, hogy tetszőleges mechanikus alakváltozást kibírjon” – mondta Kim. „Így az akkumulátorokat a tér mindhárom irányába nyújthatóvá tehetjük” – tette hozzá.

A kutatók először rézdrótokat készítenek, amelyet nikkellel és ónnal – két aktív elektródaanyaggal – vonnak be. Az egyes drótokat fémes szálakká szövik, amelyeket mint egy tekercset egy vékony, hosszúkás rúd köré tekernek fel. Végül eltávolítják a rudat és megnyújtják a tekercset. Így egy hosszú, mindössze egy milliméter átmérőjű rugó készül el, amely egy időben tartószerkezetként és anódként is funkcionál.

http://mernokbazis.hu/cikkek/%C3%B6sszecsom%C3%B3zhat%C3%B3-akkumul%C3%A1tor

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr434773383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása