131912-cikk-3529

Restaurálás plazmával és elektronsugárral

Megosztás

2004. szeptember 2-án egy pusztító tűzben megsemmisült a weimar-i Anna Amalia Könyvtár történelmi épülete. 50 ezer kötet könyv vált a lángok martalékává, 62 ezret pedig csak sérülten sikerült megmenteni. Az ehhez hasonló katasztrófák, valamint az idő vasfoga új kihívások elé állítják a restaurátorokat és konzervátorokat a történelmi kulturális értékek megőrzésében. Egy német kutatási egyesülés, amelyben különböző alapítványok mellett több Fraunhofer Intézet is részt vesz, a „Plazmatechnológia – egy innovatív technológia a kulturális értékek konzerválására és restaurálására” projektjében megkezdte a plazmatechnológiában rejlő lehetőségek kutatását. Ez a környezetbarát és tartós hatással rendelkező technika új fejezetet nyithat a művészeti- és kulturális emlékek megőrzése területén.

A művészeti- és kulturális értékek jelentős részét képezik a civilizációnknak, de emellett nagy gazdasági jelentőséggel is bírnak. Mivel nem megújuló forrásokat jelentenek, annál fontosabb a megőrzésük, tartós ápolásuk. A multidiszciplináris kutatási egyesülés bölcsész- és természettudósokat egyesít. A céljuk új eljárások, anyagok és technológiák fejlesztése a kulturális örökség restaurálásához és konzerválásához. Az egyik ezen technikák közül a plazmatechnológia. A projekt középpontjában vékony, átlátszó konzerváló- és védőrétegek állnak, amelyek rövid idejű vagy hosszú távú védelmet nyújthatnak a levegővel, környezeti hatásokkal, de az érintéssel szemben is. Ezen kívül a kutatócsapat tisztító, fertőtlenítő vagy akár sterilizáló hatású plazmával és gyorsított elektronokkal is foglalkozik, mivel a mikrobák növekedése gyakran károsítja a kulturális értékeket.

http://mernokbazis.hu/cikkek/a-fizika-kultur%C3%A1lis-%C3%A9rt%C3%A9keket-ment

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr464773340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása