134067-cikk-3553

Újfajta keveréket hoztak létre kristályokból és rendezetlen szerkezetekből

A gyémánt, a grafit és a korom családja új taggal gazdagodott: amerikai kutatók egy teljesen új, szokatlan felépítésű szénformát hoztak létre. Az anyag nagy nyomás alatt keletkezik, és olyan kemény, hogy még a gyémántban is kárt tud tenni. Különösen érdekes a rendkívül kemény szén belső szerkezete: rendezetlen szénrészecskék csoportjaiból áll, amelyek egyfajta fölérendelt kristályrácsban helyezkednek el. Az argonne-i Carnegie Intézet kutatói azt remélik, hogy az új anyag keménysége mellett más szokatlan optikai és elektromos tulajdonságokkal is rendelkezik.

A szén számos különböző szerkezetben és formában található meg, amelyek mindegyike különböző tulajdonságokkal rendelkezik. A gyémánt esetében a szénatomok egy kristályrácsban helyezkednek el, ez teszi az átlátszó drágakövet a legkeményebb természetes anyaggá. Ezzel szemben a sötétszürke grafitnak réteges szerkezete van, amely a többek között ceruzabelekben használt anyagot puhává teszi. A korom amorf anyag, amelyben a részecskék teljesen rendezetlenül helyezkednek el. Végül a fullerének gömb alakú, legalább hatvan szénatomból álló, üreges szénkalitkák. Közülük a legismertebb, a Buckminster-fullerén, a futball-labdához hasonlóan szabályos öt- és hatszögekből áll, és ismét teljesen más tulajdonságokkal bír, mint a többi szénfajta.

http://mernokbazis.hu/cikkek/a-gy%C3%A9m%C3%A1ntn%C3%A1l-is-kem%C3%A9nyebb-az-%C3%BAj-sz%C3%A9nfajta

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr164773327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása