134229-cikk-3557

A Boston Dynamics által fejlesztett, állat formájú szállító robotokat akár egy falkának is nézhetjük.

Megosztás

Az LS3 megtanulta, hogyan használja érzékelőit emberek követésére különféle típusú terepen, és hogyan engedelmeskedjen a szóbeli parancsoknak és a gesztusoknak. Mindezek a tulajdonságok fontosak lesznek, hiszen az LS3-as robotok végső célja az, hogy képesek legyenek egy csapat katona felszerelését – kb. 180 kg súly – 32 km-en keresztül és megállás nélkül elszállítani.

„Kicsit finomítottunk az LS3 platformján és megkezdtük a tengerészgyalogság elvárásai szerinti tesztelést is” - mondta Joe Hitt alezredes, a DARPA program menedzsere. „Az LS3-assal kapcsolatos elképzelésben tulajdonképpen egy szállító öszvér képességeit egyesítjük egy képzett állat intelligenciájával.”

Az LS3-as előnye tehát az, hogy szinte bárhova képes követni az embert, akár olyan helyekre is, ahova a kerekes járművek nem tudnak eljutni, és hogy mindezt megbízhatóan, parancs szerint teszi, még akkor is, ha esetleg rálőnek.

Egy valódi öszvér másik előnye az, hogy nincs benzinmotor hangja. Az LS3 elődje, a BigDog méltán érdemelte ki hírnevét, hiszen a hidraulikát hajtó gázmotor hangja leginkább egy megvadult óriásméh-raj zúgásához volt hasonlítható. Gyakorlati használatban egy ilyen lármás szerkezet azért is nehezen elképzelhető, hiszen az ellenség vagy hanyatt-homlok elmenekül, vagy pontos útbaigazítást kap az esetleges támadáshoz. Mindenesetre, a mellékelt videóban egyéb hangokat is fel lehet fedezni a motorhang mellett (a lépések zaját, például). A robot legújabb verziója 10-szer halkabb az eredeti prototípushoz képest.

Most, hogy az LS3 valamivel kezelhetőbb (és tolerálhatóbb), a következő hónapokat azzal fogja tölteni, hogy megtanuljon 11 km/h sebességgel közlekedni a terepen, mielőtt további katonai jellegű teszteléseknek vetik alá decemberben. A jövő év folyamán már emberi csapatokba integrált, operatív jellegű kísérletre is sor kerül.


VIDEO -

http://mernokbazis.hu/cikkek/a-leg%C3%BAjabb-alfa-kutya-robotok-cs%C3%B6ndesebbek-okosabbak

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr274773313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása