Elszívják a turbulenciát

2012.10.02. 14:43

134228-cikk-3554

Új, fogyasztás csökkentő technológia jelenhet meg a repülőgépiparban

A Német Légi- és Űrutazási Központ (DLR) bemutatta, hogy hogyan csökkenti a repülőgépek körüli egyenletes áramlás az üzemanyag-fogyasztást.

"A repülőgép elvileg álló levegőn át kell, hogy haladjon, csupán a légi jármű körüli néhány milliméter vastag határrétegben van levegőmozgás. Az egyik oldalon, tehát a sebesség nulla a repülőgép felületén viszont mintegy 800 kilométer per óra" - mondja Arne Seitz a DLR Intézet aerodinamikai és áramlástechnikai projektvezetője. „Ebben a határrétegben most egy berendezéssel a turbulens áramlás egy részét célzottan elszívjuk, így csökkentve a légellenállást” – tette hozzá Seitz.


Mindössze 50 mikrométeres átmérőjű pórusokon keresztül szívják el a levegőt. Ez egy emberi hajszál méretének felel meg. (Kép: DLR)

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr684773308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása