Folyékony fém akkumulátorok

2012.06.29. 19:27

117306-cikk-3360

Egy amerikai start-up vállalat forró fémvegyületek segítségével akar olcsó elektromos energiatárolót készíteni. A befektetők listáján megtaláljuk Bill Gates és a francia olajkonszern, Total nevét is.

Megosztás

A Liquid Metal Battery (LMBC) vállalat munkahelyei egy klasszikus fémüzemre emlékeztetnek. A high-tech labor atmoszférának nyoma sincs: egy vákuum kamra helyett, amelybe hermetikusan tömített fogókarok nyúlnak be, csupán egy szalagfűrészt, egy fémfúrógépet és egy hegesztőállomást találunk. A sarokban egy égetőkemence áll, amelyhez hasonlót a fazekasműhelyekből ismerhetünk. Az akkumulátorok, amelyeken a Cambridge-i vállalat dolgozik, egyáltalán nem utalnak a bennük rejlő kifinomult vegyi összetételre: egyszerű fémdobozok, amelyekbe nagy vályúkból egy port öntenek. Egy MIT alapította vállalkozás központját másként képzelnénk el.

Az egyszerűség azonban nagyon is szándékos. Az LMBC elhatározta, hogy a lehető legolcsóbb akkumulátort fejleszti ki, amely egy napon szélturbinák fölösleges áramát tárolhatja majd. Csúcsterhelési időszakban aztán az energiát vissza lehetne táplálni az elektromos hálózatba, kiegészítve a megújuló energiaforrások hozamát. Ezt az ötletet persze többen is követik. De az LMBC neves befektetőket is maga mögött tudhat: Bill Gates, a francia olajkonszern Total és az amerikai kutatási hivatal, az ARPA-E már több millió dollárt pumpált a vállalatba.


Folytatás: http://mernokbazis.hu/cikkek/foly%C3%A9kony-f%C3%A9m-akkumul%C3%A1torok


A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr634619763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása