89873-cikk-2985

A felső légkör futóáramlásaiból kevesebb megújuló energia nyerhető, mint ahogy eddig vélték

Megosztás

A jövőben az energiát bizonyára más forrásokból nyerjük majd, mint ahogy azt néhány látnok képzeli. A futóáramlásokból, más néven jet stream-ekből, amelyek a felső légkörben söpörnek végig nagy sebességgel, ugyanis az eddig becsült energiamennyiségnek mindössze kétszázada nyerhető a Max Planck Intézet kutatóinak számítása szerint. A gyors szeleket mindeddig a megújuló energia igen bőséges forrásának vélték.  

A tudósok szerint azonban a nagy szélsebességet a csekély súrlódás eredményezi, nem a nagy mozgási energia, ami pedig a nagy teljesítményű szélerőművek működtetéséhez szükséges. Emellett klímaszimulációk segítségével azt is megállapították, hogy az éghajlati rendszer jelentősen megváltozhat, ha a futóáramlásokból nagy mennyiségű energiát nyernének ki.

A futóáramlásokban a légtömegek 7–16 kilométeres magasságban mozognak, folyamatosan több mint 25 m/s, azaz 90 km/h sebességgel. A nagy sebesség azt sugallja, hogy ezek a szelek a megújuló energia szinte kimeríthetetlen forrásai lehetnének – már ténylegesen jelentős beruházások történtek olyan technikákba, amelyekkel ezt a forrást akarják kihasználni.

A futóáramlások energiája azonban véges. A Föld más szél- és éghajlati rendszereihez hasonlóan ezek is azáltal jönnek létre, hogy a napsugárzás a trópusokat erősebben melegíti fel, mint a sarkvidékeket. A légkörben jelentkező hőmérsékletkülönbség pedig légnyomáskülönbséget eredményez, ami a szél kialakulásához vezet. A különböző mértékű felmelegedés szabja meg tehát a szélsebesség felső határát. Ezáltal azt is meghatározza, hogy maximálisan mennyi megújuló szélenergia nyerhető.

 

Mérnök állások itt: több száz mérnök állás és műszaki pozíció>>>


A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr753491313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása