Merész tudományos ötletek

2011.12.02. 12:11

 

77369-cikk-2839

Galambirányitású  rakéták,  betonbútor, gőzrepülő - 50 ötlet, amelyből semmi se lett, illetve csak egy könyv, de az is csak jóval születésük után.

 A héten jelent meg Nagy-Britanniában az a kötet, mely egész csokornyit ismertet  igencsak  merész   tudományos ötletekből. Albert Einstein  szerint, ha egy  ötlet első  hallásra  nem  tűnik abszurdnak, akkor  reménytelen. Ehhez a tézishez tökéletesen tartották  magukat a könyvben említett "agyágyúk", akik közül elsőként érdemes kitérni B. F. Skinner amerikai tudósra. Ő 1941-ben szentül hitte, hogy galambok révén lehet legyőzni Hitlert, illetve a náci Németországot  gerlevezérlésű  rakétákkal. Három  éven át foglalkozott  a  dologgal,  galambokat  idomított, bemutatta hajómodellen  a  sikeres   rakétatámadást, végül  mégsem kezdődött el fegyverének sorozatgyártása, mert nem akart a hatóság állatokra halálos fegyvert bízni.

Gőzrepülőt tervezett 1841-ben két brit férfi sőt, egész flottát, mert rögvest gőzlégitársaságban  gondolkodott. Elképzelésük szerint 1600 kilométerre repített volna füstölgő   gőzrepülőjük egyszerre 12 utast. A vállalkozáshoz már a reklámkampány is beindult: az egyik óriásplakáton a gőzrepülő az egyiptomi piramisok felett szárnyal. A valóság földhözragadtabb maradt: sikerült ugyan repülni gőzerővel, de csak 10 métert.

 

több száz mérnök állás itt>>>

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr403322880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása