79759-cikk-2862

Az új robotkar elektroadhézióval ragad meg gyakorlatilag minden dolgot, amit talál.

 

Egy űrhajó számára az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat egy másik űrhajóhoz való csatlakozás. Ugyan az utóbbi években az űrhajókon és a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) található robotkarok a könnyedség látszatát kelthetik, de tudni kell, hogy a folyamat összetett kezelésű robotkarokat és a megfogott tárgyon is speciális alkatrészeket igényel, ami korlátozza a technológia használatát. Egy nemrég indult kis vállalkozás jelenleg egy olyan, új megközelítés tesztelésén dolgozik, amely nagymértékben kibővítheti a robotkarok alkalmazásának lehetőségeit, mint például a kozmikus törmelék eltakarítását és az ISS szervízelését.

A coloradói központú Altius Space Machines által fejlesztett „sticky boom”, azaz ragadós gém fantázianevű robotkar rendszer 100 méteres távolságra tud elérni. A gém végén található felület elektroadhéziós technika alkalmazásával elektrosztatikusan tölt fel bármilyen anyagot – fémet, műanyagot, üveget, még aszteroidákat is – amivel érintkezik, majd a felület és az objektum töltéskülönbsége miatt a robotkar rá tud csatlakozni az objektumra.

A ragadós gém legnagyobb előnye, hogy bármilyen űrhajóra vagy egyéb tárgyra rá tud csatlakozni, akár úgy tervezték, hogy robotkar kezelje, akár nem. „Még azt sem kell tudnunk, hogy a tárgy milyen anyagból van vagy milyen alakú, mielőtt rá akarnánk csatlakozni” - mondta Jonathan Goff, az Altius elnöke.

A kaliforniai SRI International eredetileg falmászó robotok és egyéb robotikai alkalmazások számára fejlesztette ki az elektroadhéziós technológiát. Az SRI International jelenleg az Altius-szal karöltve dolgozik azon, hogy a technológia megfelelően működhessen a gémben, bár az Altius kijelentette, hogy alternatív megoldásokat is vizsgál. A cég egyébként sikeresen zárta a kisméretű prototípussal, súlytalanságban és termikus vákuumkamrában végzett teszteket.

 

több száz mérnök állás itt>>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr453322858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása