79870-cikk-2866

Egy jól kitalált energiamanagement, ahogy az egy Fraunhofer-teszt során kiderült, a drága tároló rendszereket fölöslegessé teszi.

 

Áramot tárolni körülményes és drága; ráadásul azoknak, akik maguknak termelik, legtöbbször lehetőségük sincs erre. Olcsóbb lenne a megtermelt áramot rögtön felhasználni és éppen ezt tudja egy jól kitalált energiamanagement-rendszer.

A déli, napsütéses és ezért száraz területeken többnyire rendszeres öntözéssel működhet csak földművelés. Ehhez gyakran mély kutakból kell a vizet előteremteni. Egyiptomban a földművesek eddig dízelgenerátorokat alkalmaztak, hogy a vizet a kiszivattyúzzák. Egy a felső-egyiptomi Wadi El Natrunban folytatott modellprojekt rámutatott, másképp is lehet: ott egy fotovoltaikus szigetrendszer gondoskodik a vízpumpák működéséről. Az áramot fénykoncentráló fotovoltaikus modul (CPV) szolgáltatja, amely magasabb hatásfokának és különleges szerkezetének köszönhetően a hagyományos PV-moduloknál lényegesen kevesebb területet foglal: a Frensel-lencsék ugyanis egy gombostűfej nagyságú több cellából álló napelemben gyűjtik össze a napsugarakat. A legjobb hatásfok érdekében az állványra erősített CPV-cellák egy motor segítségével követik a napfényt. A megtermelt villamos energiával először is egy búvárszivattyút látnak el, amely 35 méterről hozza fel a vizet, ezután egy sótalanító egységet, majd egy öntözőszivattyút, amely a farmerek ivóvízszükségletét is fedezi.  Másfelől a CPV-cellák a PV-modul mozgatójához, az ellenőrző- és irányítórendszerhez, valamint egy klímaberendezéshez is biztosítanak áramot, amely a szerkezet gépházát hűti.

 

több száz mérnök állás itt>>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr533322849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása