76499-cikk-2811

A most kifejlesztett technika olcsó, így várhatóan gyorsan elterjed majd.

 

A 3PV névre keresztelt napelem modulok nagyon olcsón termelik a villamos energiát – állítják a kutatók, az "Advanced Energy Materials" folyóiratban. Bár a papír napelem hatásfoka nem veszi fel a versenyt más napelemekkel, mivel nagyon olcsó az előállítása, ez ellensúlyozza az 1% körüli hatásfokot.

A hagyományos napelemeket drága anyagokból és úgynevezett „tisztaszobában” kell összeszerelni, ami igen költséges. Ennek megfelelően a modulok drágák és ezért az általuk termelt villamos energia is. A kutatók a Chemnitz-i Műszaki Egyetemen ezért most kifejlesztettek egy olyan napelemet, amely drága félvezető anyagok helyett egyszerű fém-oxidokból, polimerekből és a papírból áll.

Az új gyártási technológia a hagyományos nyomtatási módszert veszi alapul. Speciális, elektromos tulajdonságokkal bíró festék segítségével alakítják ki a fotovoltaikusan aktív struktúrákat a papíron. Először egy oxidált cink alapú bázis elektródát, majd egy átlátszó ellenpólusú elektródát ragasztanak a papírra a vezetőképes polimerrel együtt.

nyomtatott_napelem

© pmTUC/Bystrik Trnovec

A technikával, 1,3 százalékos hatásfokot értek el, áll a jelentésében. A cél az 5 százalék elérése, vagy túlszárnyalása, hiszen ekkor már egy év életciklussal is gazdaságos lenne a papír napelem.

 

 

 

 

 

több száz mérnök állás itt>>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr43322892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása