Halkítsd lejjebb a zenét!

2011.10.29. 12:13

 

77202-cikk-2825

Egy új fülhallgató, ami védi a hallásunk.

 

Emberek milliói teszik kockára hallásukat azzal, hogy MP3 lejátszóval vagy okostelefonnal huzamosabb ideig hangos zenét hallgatnak. Az indianapolisi dB Logic új technológiájú fülhallgatói a maximum hangerő szabályozásával szándékoznak megelőzni az efféle károsodásokat, anélkül, hogy a hangosabb zenei részek torzulnának vagy a lágyabb részek hallhatatlanná válnának.

A Sony Walkman 1979-es bemutatásával kezdődött meg a hordozható zenelejátszók és fejhallgatók korszaka. Mégis, az elmúlt évtizedben a digitális zenelejátszók széles körű elterjedése egy új közegészségügyi veszélyt hozott létre, hiszen a digitális eszközök olyan nagy mennyiségű adatot képesek tárolni, hogy a felhasználók sok-sok órán keresztül hallgathatják bárminemű megszakítás nélkül. Brian Fligor, a bostoni gyermekkórház a hordozható médialejátszók okozta halláskárosodás szakértője szerint „a hordozható CD lejátszók korában az emberek legfeljebb heti hét órát hallgattak ilyen módon zenét”. Fligor nemrégiben New Yorkban végzett egy kutatást a digitális lejátszókat használó emberek körében, és azt tapasztalta, hogy „az átlagos ember nagyjából heti 18 órát hallgatja, de olyanok is akadtak, akik akár heti 70 óráról számoltak be.”

db_logic_fejhallgato

Hangerő szabályzás: A képen látható fülhallgató a felhasználó hallását védi úgy, hogy az átlag hangerőt nem engedi 85 decibel fölé emelkedni. Fotó: Conrad Warre/TR

A felhasználókat akkor fenyegeti a halláskárosodás veszélye, ha a magas hangerőt hosszú időtartammal kombinálják. Egy, az Európai Bizottság által támogatott kutatás megállapította, hogy a digitális lejátszók maximum hangereje 88 és 113 decibel között mozog, a gyakorlati zajszint viszont akár 120 dB is lehet, a fülhallgató típusától és elhelyezkedésétől függően. (A leghalkabb hallható hangok zajszintje 0 dB, a 120 dB pedig egyenértékű egy közeli repülőgép felszállásának hangerejével). A becslés szerint az EU-ban ily módon jelenleg akár 10 millió ember is kockáztatja hallását.

 

több száz mérnök állás itt>>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr463322883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása