76497-cikk-2807

Nem kell öntözni és ötször annyi energia nyerhető belőle, mint amennyit az etanol előállításáig igényel.

Az agávé, amelyből mindezidáig elsősorban Tequilát készítettek, környezetkímélő üzemanyag alapanyaga lehet. Ezt állítja most tanulmányában egy nemzetközi kutatócsoport.
A növényt például Ausztrália száraz belső részén, nagy területeken lehetne termeszteni és megoldható lenne az ország problémás üzemanyag ellátása és ezzel környezetkímélő útra lehetne terelni azt, mondják a tudósok.

A Sydney Egyetem növény-fiziológusa, Daniel Tan az Oxfordi Egyetem kutatóival együtt vizsgálta, vajon alkalmas-e az agávé bioetanol előállítására. A víztároló növénynek ugyanis magas cukortartalma ezért is alkalmas arra, hogy a közkedvelt mexikói rövidital, a tequila alapanyaga legyen.

Tan és kollégái szerint más olyan növényekkel összehasonlítva, amelyeket már eredményesen használnak etanol előállítására - például cukornád és kukorica -, az Agávénak jelentős előnyei vannak.

agave_noveny

Az Agávé. A sivatagokra jellemző éjszakai fagyokat is jól tűri.

„A bioüzemanyag előállítás területén sokat ígérő tulajdonságokkal rendelkezik a növény. Száraz területeken is megél öntözés nélkül, nem számít tápláléknak és termesztése nem terheli az amúgy is szűkös vízkészletünket” – állítja Tan.

 

 

 

 

 

több száz mérnök állás itt>>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr763322896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ékszíj 2011.10.27. 14:04:01

kár lenne ezért a jó kis növényért, még a végén felszökik a tequila ára!!!
süti beállítások módosítása