63285-cikk-2489

A Maryland Egyetem csapatának sikerült megépítenie a harmadik olyan helikoptert a világon, ami tisztán emberi erővel képes volt felemelkedni.

Két év munkája kb. 10 másodperc repülésben csúcsosodott ki. Tíz másodperc nem tűnik soknak, de az emberi meghajtású helikoptereknek több mint 30 éve kiírt Sikorsky díj történetében csak két csapat tudott olyan szerkezetet építeni, ami egyáltalán el tudott emelkedni a talajtól. A maryland-i egyetemistáknak még nem sikerült elérniük a hőn áhított díjat, de repülésük jó eséllyel pályázik a rekordok könyvébe. Ez volt ugyanis az első, kizárólag női erővel hajtott helikopter, ami a levegőbe emelkedett. A csapat most az NAA és az FAI hatókörébe eső repülési rekord hitelesítésére vár.

A helikopter pilótájával együtt 95 kg-os tömege meghazudtolja méretét. A kereszt alakú rácsos tartókból álló váz végpontjainak távolsága kb. 18 méter, minden végponton egy 12 méter átmérőjű forgószárnnyal, amelyek darabonként alig nyomnak többet 6 kg-nál. A szerkezetnek elegendően könnyűnek kell lennie, hogy felemelkedhessen, de ugyanakkor elég erősnek, hogy ne hulljon darabjaira a pedálok mozgásától. Fő alkotóelemei a balsafa valamint szénszálas és műanyaghab alapú anyagok.

 

több száz mérnök állás itt>>>

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr243132697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása