69033-cikk-2601

Egy idáig szinte ismeretlen kaliforniai vállalat napeleme az elméleti hatásfok maximumát ostromolja.

 

Az Alta Devices vállalat saját adatai alapján új világrekordot ért el az egyrétegű napelemek kategóriájában. A 28,2%-os hatásfokkal a kutatók megközelítették a 31%-os elméleti maximumot. Ezzel az Alta Devices kb. 3%-kal előzte meg az elmúlt évben felállított csúcsot, amely fontos áttörésnek számít egy iparágban, amelyben az előrelépéseket inkább csak tizedszázalékokban mérik. A vállalat már 2007 óta dolgozik az újfajta napelemeken, amelyek olcsó tömeggyártása is lehetséges.

Az Alta Devices kutatóinak gallium-arzenid felhasználásával sikerült a hatásfokot tovább javítaniuk. „A gallium-arzenid egy majdnem ideális napelem alapanyag” – fogalmazott Harry Atwater, a California Institute of Technology alkalmazott fizika professzora, a vállalat társalapítója. Ahogy egy napelem fényt nyel el, a napfény energiájának egy része mozgásképes elektronokat szabadít fel, amelyeket aztán az elektromos áram előállításához el kell vezetni a cellából. Ha ez az elvezetés nem működik elég gyorsan, az elektronáram helyett hő vagy fény keletkezik. Ha hő generálódik, az energia veszendőbe megy és a cella energia kimente csökken. Ha ezzel szemben fény (foton) keletkezik, azt adott esetben újra be tudja fogni a napelem, hogy mozgásképes elektronokat állítson elő – úgymond egy második esély!

 

több száz mérnök állás itt>>>

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr13132647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása