64489-cikk-2523

Magyarázat a fémüvegek rendkívüli ellenálló képességére.

Az üveg meghatározása szerint amorf szerkezetű anyag. Most azonban a kutatók első alkalommal fedezték fel, hogy a fémüvegek - nagy valószínűséggel - másfajta szerkezettel is rendelkeznek. Amint arról a "Science"-ben beszámolnak, extrém magas nyomás alatt nagyfokú rendezettséggel bíró egykristályt építettek, amely arra utal, hogy az üveg atomjainak alapvető rendezettsége már korábban fennállt. A felfedezés nem csak új anyagok kifejlesztését teszi lehetővé, hanem fontos betekintést nyújt a lopásgátló címkék és más használati tárgyakhoz használt anyagok csoportjába.

Az üveg amorf, megszilárdult olvadék például kvarchomokból. Rendezett kristályrács helyett az üvegben a szilícium-dioxid szabálytalan kristályszerkezetet épít. Hasonló vonatkozik az úgynevezett fémüvegre is, amely kvarchomok helyett fémötvözetekből (mint például alumíniumból és cériumból) áll. Ha az igen különböző méretű atomokat e két fémmel 3:1 arányban összekeverik és megolvasztják, akkor jön létre a normál fém helyett fémüveg. Ilyen nagyon ellenálló és mágneses anyagokat használnak például a DVD-k lopásgátló címkéiben és más tárgyakon.

„Az üveg szerkezete még mindig rejtély” - mondta Qiaoshi (Charles) Zeng a kínai Zhejiang Egyetemről. „Keveset tudunk róla, bár állandóan használjuk. Nem éppen könnyű az üveg szerkezetét normál módszerekkel megvizsgálni.” Több amerikai egyetem és kutatóintézet munkatársával együtt Zeng most szinte véletlenül meglepő felfedezésre bukkant a fémüvegek szerkezetével kapcsolatban.

 
 

több száz mérnök állás itt>>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr783128030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása