Nem kínoz többé a fogorvos?

2011.02.28. 13:00

Izgalmas rendszer a fogászatban és a lézertechnikában

Egy új, lézer alapú rendszert épp most tesztelnek mamutagyarakon, melyet a Bonni Egyetemen fejlesztettek ki. Érdekessége egyebek mellett, hogy fájdalommentesen lehet vele fogat fúrni.

Az eljárás lényege, hogy ultrarövid impulzusokkal dolgozik a lézer, így sokkal jobban fókuszálva, precízebben jut el a fény a megmunkálás helyére, mint bármilyen más eddigi eljárásnál. Mivel alig történik hőközlés a rövid impulzusok miatt, illetve számottevő vibráció sem keletkezik az eljárás során, az idegeket gyakorlatilag semmi nem ingerli, így a fájdalomérzet elmarad. Ráadásul egy additív rendszerrel helyben eldönthető, hogy a célba vett fogrész egészséges, vagy szuvas-e, így csak a károsodott terület kerül eltávolításra, de erről kicsit később.

A lézer másodpercenként 500.000-szer képes impulzus kibocsátására. A kutatók ezt az eljárást egy csöpögő csaphoz hasonlították, így ők „lézercseppekről” beszéltek, kicsit kevésbé tudományosan fogalmazva, de ha nem fog többé fájni a fogfúrás, akkor nézzük ezt el nekik. „Miden csepp hossza 2,5 mm és két impulzus között 600 m távolság van, így hozza létre a készülék a fúróhatást.”- osztotta meg Florian Schellse csoportvezető a részleteket. Bár a rendszer teljes energiaigénye egyáltalán nem nagy, a lézerimpulzus kibocsátásakor mégis egy mai szélerőmű teljesítményének megfelelő energiát vesz fel a lézer, persze csak nagyon rövid időre. Ennek ellenére könnyű elképzelnünk, mi történik, ha egy ekkora erejű impulzus éri a fogfelszínt: a fog molekulái egyszerűen kiszakadnak a helyükről. Eközben nem keletkezik vibráció, valamint a hőátadáshoz sem elég az hőközlés mértéke és ideje.

Folytatáshoz ide

Álláskeresőnk, több mint 500 db mérnöki műszaki állással

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr352622853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása