Miniprojektor

2011.02.24. 12:50

Egy német kutatók által fejlesztett apró projektor prototípus tiszta és éles képet jelenít meg és vesz fel még napsütésben is

Mikroszkopikus méretű, nanostrukturált lencsesorok, melyek elképesztően éles képeket és videókat képesek színekben gazdagon felvenni és vetíteni – ezt az újdonságot mutatják be a Fraunhofer Intézet feltalálói a jövő hónapban megrendezésre kerülő tokiói Nano Tech kiállításon.

Világítás lekapcsol, vetítés indul – máig el kell sötétítenünk egy konferenciateremben, ha prezentációt szeretnénk projektorral megjeleníteni. Csakhogy a fény elvételével a közönség figyelme is odalesz, fáradtság kezdi gyötörni a hallgatóságot. A most bemutatásra kerülő projektor nemcsak elképesztően kicsi, könnyű és mindenhol bevethető, hanem éppolyan teljesítményt nyújt világosban, mint elsötétített teremben.

A kiállításon a Fraunhofer Intézet standjának falára vetített képet egyetlen apró dobozka fogja szolgáltatni. Az új projektor prototípusa 11*11 mm méretű, benne egy 3 milliméteres optika található, melyhez komoly teljesítményű LED biztosítja a megvilágítást. „A kép tűéles, a színek gazdagok – a nanotechnika fejlettségének köszönhető, hogy ezt elértük” – mondja Marcel Sieler, a Fraunhofer Intézet Alkalmazott Optika és Finommechanika részlegének fizikusa. „Az új vetítési technológia különlegessége, hogy a képet a mikrooptikába integráljuk – a kb. száznanométeres képpontok egy a lencsesor alatt található krómrétegbe rendeződnek. A mintegy 250 parányi lencse mindegyike mögött található egy mikrofelvétel, melyeket együtt vetítve kiváló minőségű összképet kapunk.”  

Folytatás >>

Álláskereső, több mint 500 db műszaki-mérnöki állással

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr472622835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása