Dízeles üzemanyagcella

2011.02.20. 12:47

A Nordic Power Systems, egy vállalat, amely többek között a norvég hadsereg számára is gyárt áramellátó egységeket, a kaliforniai SAFCell céggel együtt talán a jövő üzemanyagcelláját fejleszti

A két vállalat nemrég mutatta be az ún. szilárdsav üzemanyagcellájuk (SAFC) 250 Watt teljesítményű modelljét, és bejelentették egy 1,2 kW-os rendszer fejlesztését. A technika még gyerekcipőben jár, de hisznek benne, hogy az SAFC technológia tömeggyártásban sokkal olcsóbb lehet, mint a hagyományos üzemanyagcellák.

A rendszer több részből áll. Először dízelből hidrogéngázt kell előállítani, amelyhez az üzemanyagot reformálják: felhevítik, de nem égetik, majd levegővel és gőzzel keverik. A keletkezett hidrogéngázt végül az üzemanyagcellába vezetik, hogy elektromosságot állítsanak elő.

A polimer elektrolit üzemanyagcellákkal (PEFC) ellentétben az SAFC a dízelből származó hidrogéngázban visszamaradó szennyeződésekkel, pl. a szénmonoxiddal is elbír. Az új technika a nagy hőmérsékletű szilárdoxid üzemanyagcellákhoz (SOFC) viszonyítva pedig relatív alacsony hőmérsékleten dolgozik, ezért kevesebb hőálló anyagot igényel.

Folytatáshoz ide

Itt pedig a most indult béta álláskeresőnk, több mint 500 db mérnökállással

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr322622827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása