18211-cikk-2114

Egy titokkal kevesebbet rejt már magába a gyémántrács

 

A gyémánt a rendkívüli keménysége miatt gyakran használt anyag az iparban vágószerszám és polírozó paszta alapanyagként. De valójában ékszerként a legértékesebb gyöngyszem. Évszázadok óta csiszolják a nyers gyémántot tapasztalt kézművesek briliánssá, gyémántpor és öntöttvas tárcsa segítségével. Ez persze csak a technikai kritérium egy része, ami igazán számít az nem más, mint a kézügyesség: a gyémántokat ugyanis nem lehet miden oldalukról jól csiszolni. A gyémánt némely oldala könnyen adja magát a tárcsa alatt és lesz tükörsima, míg más igen ellenálló a csiszolással szemben. Ilyen részein a gyémántnak nagyon nehéz jó minőségű felületet létrehozni. A tudósok régóta keresték a magyarázatot erre a jelenségre. Ugyancsak érdekes kérdés, hogy a gyémánt egyáltalán miért reagál az „önmagával” való csiszolásra. A német Michael Moser csapatával egy olyan számítási módszert fejlesztett ki, amellyel pontosan meg lehet állapítani, hogy mikor és milyen atomok válnak le a felületről.

A csapata felfedezte, hogy gyors csiszoláskor a gyémántpor és a nyersgyémánt munkadarab között egy kevésbé stabil szénatomokból álló réteg alakul ki. Ebben a rétegben a szénatomok nem rendezett síkokban rendeződnek egymásra, mint a kristály belsejében, hanem viszonylag rendezetlenül helyezkednek el egymáshoz képest. Polírozásnál ezt a puhább réteget két fizikai hatás éri, ezek távolítják el a gyémánt felületéről. Egyik hatás a gyémántpor mechanikai hatása, mely éles oldalaival belekarcol ebbe a rétegbe, szénatomokat hasítva ki onnan. Másik hatás, hogy a környezeti levegő oxigénje megtámadja a réteg szénatomjait, amely immáron kevésbé kötődik az alsóbb rétegben elhelyezkedő kristályrács atomjaihoz. Így úgymond eltűnnek a szénatomok, gáz, széndioxid keletkezik belőlük.

Folyatásért katt

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr982549437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása