Jégálló felületek

2011.01.11. 09:36

Mérnökbázis

18180-cikk-2077

A nanotechnológia fejlődésével már jegesedésnek ellenálló anyagok is előállíthatóvá válnak

 

A jég a tél veszélyes velejárója, ami nehézséget és károkat okoz többek között az utakban, a közlekedési eszközökben, a közlekedés valamennyi ágazatában. A jég elleni védekezés hagyományos módozatai, mint a fűtés, a só vagy kémiai anyagok alkalmazása sok káros hatással keserítik életünket: költségesek, vagy korrodálják az eszközöket, anyagokat, aminek a biztosításáért felelősek, terhelik a környezetet és csak ideig-óráig hatásosak. A mernokbazis.hu nemrég beszámolt egy német vívmányról, mely hőcsöves technológiával, a föld hőjének alkalmazásával fagypont felett tartja a vasúti pályák hőmérsékletét, most pedig harvard-i kutatók helyezték új megközelítésbe a fagy elleni küzdelmet: azt állítják, sikerült olyan anyagokat fejleszteniük, melyek felülete képes ellenállni a jég kialakulásának.

Az ACS Nano nemzetközi szaklapban megjelent publikáció szerint az új módszer úgy a repülés, mint a közúti és vasúti közlekedés terén, akárcsak a gépelemek, erőátviteli rendszerek és valamennyi eddig kémiai vagy fizikai fagyálló kezelést igénylő szerkezet esetében megoldást jelent a jegesedés ellen. „Azt szeretnénk elérni, hogy a jég egyáltalán ne tudjon kialakulni!” – mondja Joanna Aizenberg anyagkutató professzor, a projekt vezetője.

jegallo_feluletek

Amikor egy vízcsepp hagyományos felületre kerül, szétterül és fagyás közben „megfogja” az anyagot, amivel alapot képez újabb cseppek kötődéséhez, ezzel pedig a jégréteg képződéséhez. Aizenberg professzor felületei azonban szuper-hidrofóbok, képletesen szólva rettegnek a víztől - mikroméretű geometriai alakzatokkal, például oszlopszerű és téglaformákkal elérik, hogy a cseppek még a fagyás előtt szétrebbenjenek róluk. „Szinte fagymentes struktúrákat tervezünk, melyeknél a vízcseppek hatékonyan elvezetésre kerülnek, mielőtt a jég kialakulása megkezdődne.”

Érdekel a többi? Gyere kattinits

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr302549425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása