17984-cikk-1775

Egy kis dán szervezet szponzorok segítségével fejleszt egyszemélyes mini űrhajót, hogy embert küldhessen az űrbe

 

A Kristian von Bengtson és Peter Madsen által vezetett, Koppenhágai Suborbitals jelenleg gyorsító-rakétákat tesztel, amelyek tolóerejével a későbbiek során embert juttatnának az űrbe. Az utazó egy kis, nyomásálló kapszulában kapna helyet, melyet Tycho Brahe-1 névre kereszteltek.

A gyorsító-berendezés első példánya a folyékony oxigén meghajtású Hybrid Exo Atmospheric Transporter, rövidítve a HEAT, melyet a dán partoktól messze, a Balti tengeren cirkáló uszályról lőnek majd fel, augusztus 30. és Szeptember 13. között. A rakéta mintegy 60 másodpercig működik majd, ez idő alatt kell tesztelni a teljesítményét és validálni az eddigi számításokat.

Fontos az eredmény, hiszen a mérnökök azt tervezik, hogy a jövőben hasonló gyorsító-rakétával lőnek fel embert a Tycho Brahe-1 kapszulában.

Holdra-szállásra persze nem lesz alkalmas az űrrepülőgép, a rakéták csak addig gyorsítják a kapszulát, hogy az elhagyhassa a Föld légkörét. Ezt követően egy nulla-gravitációs parabolát leírva tér vissza az atmoszférába az úrjármű. Ekkor egy fékezőernyő, majd egy főernyő garantálja a biztonságos landolást.

A kapszula egyszemélyes, küllemre egy plexikupolához hasonlít. Az utazás során álló helyzetben van az utas, mozogni gyakorlatilag nem tud majd, mindössze csak a karjaival, hogy nyomkodni tudja az információs panelt.

Érdemes megnézni a rakétáról összeállított videót, jól látszik, hogy nem gyerekjátékról van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr512296056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása