Élelmiszervizsgálat alacsony energiájú röntgensugarakkal

Az európai kutatók által kifejlesztett új ellenőrző rendszer segítségével biztosak lehetünk abban, hogy amit vacsorára eszünk az tényleg étel és semmi más.

Mérnökbázis

Az úgynevezett Modulispex rendszer egy olyan új érzékelési technológián alapul, amely lehetővé teszi a nagyenergiájú röntgenek helyett az alacsony energiájú változat használatát és még így is képesek nagyfelbontású, kiváló kontrasztú képeket szolgáltatni, akár 500 mm/sec vizsgálati sebesség mellett.

A rendszert fel lehet használni az élelmiszerek csomagolásán lévő bélyegzések ellenőrzésére, csomagolási hibák keresésére és megtalálhatunk vele bármilyen méretű idegen részecskéket bármilyen fajtájú élelmiszerben, az almában lévő kukactól a kenyérben esetleg fellelhető homokszemekig.

Eddig az élelmiszer előállításban alkalmazott röntgen vizsgálati technológiák között azok a nagy energiájú berendezések voltak többségben amelyek nem sokban térnek el a repülőtéren alkalmazott csomagvizsgálóktól. Az alacsony energiájú röntgensugarakat használó nagyobb felbontású módszereket nem nagyon alkalmazták, mert túl sokáig tartott az áru ellenőrzése és lelassította volna a sorozatgyártás ütemét a modern előállító és csomagoló üzemekben.

De az új CdTe CMOS névre hallgató detektor kifejlesztésével, amely képes alacsony energiájú sugarak észlelésére is, a kutatók egy olyan új berendezést alkottak, amely 300 képet is készíthet másodpercenként. Ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy éles képeket kapjunk a futószalagon 0,5 m/s sebességgel haladó árukról.

Az elkészített képeket a vizsgáló berendezés szoftvere feldolgozza és automatikus kiszűr minden rendellenességet, pontosan és gyorsan. Mióta a röntgenfelvételek felbontása a 0,1 mm-t is eléri - ez 16-szor jobb, mint ami a létező nagyenergiájú rendszerekkel elérhető - lehetségessé vált, hogy akár olyan kicsi és finom tárgyakat is észlelhessen a berendezés, mint egy halszálka.

''Még a magas élelmiszer előállítási standardok és fertőtlenített csomagolások világában is sokkal gyakrabban fordulnak elő idegen testek vagy csomagolási hibák, mint ahogy azt a legtöbb ember gondolná.'' - mondta Jörgen Rheinlaender, a Modulinspex projekt koordinátora, a dániai központú Innospexion vállalat igazgatója.

''A legtöbb repülőtéri röntgenvizsgáló berendezés szinte teljesen egyforma, mert mindenütt ugyanazt a munkát kell elvégezniük.'' - magyarázta Rheinlaender. ''Az élelmiszeriparban viszont mindenki más követelményektől függ: más sebességű futószalag, más fajtájú, méretű terméket kell megvizsgálni, különböző egészségügyi szabályozásoknak kell megfelelni.''

Ebből kiindulva a rendszer fejlesztésekor fontos szempont volt a moduláris felépítés, amely lehetővé teszi, hogy a hardver és szoftver elemeket egyszerűen hozzáigazítsák az összes élelmiszeripari gyártó igényeihez.

Eddig három rendszert értékesítettek Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Dániában. Mindhárom üzlet a dániai Scandinavian Food-PharmaTech  kiállítás után köttetett múlt novemberben, ahol a fejlesztő vállalat partnereivel együtt több bemutatót is tartott.

Furcsa módon a három eladott berendezés egyikét sem az élelmiszer ágazatban használják, ami megerősíti Rheinlaender úr álláspontját, mely szerint a technológia széles körben alkalmazható. Az Egyesült Királyságban például a rendszert szűrők ellenőrzésére használják, Dániában pedig kabátok alapanyagául szolgáló bundák minőségét ellenőrzik vele.

''A technológia piaca valóban hatalmas'' - mondta Rheinlaender. ''Csak az élelmiszeriparban 20%-ot meghaladó növekedést prognosztizálhatunk és további piacokat látunk más területeken. Az autóiparban tömítéseket lehet ellenőrizni vagy felhasználható a rendszer a hamisítványok kiszűrésére.''

Mérnökbázis

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr94973464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása