Üzemanyagcellákkal működő világítótorony

Anglia: először alkalmaznak hidrogént a kikötői berendezéseknél

A világ első üzemanyagcellákkal működő világítótornya a Tees és Hartlepool kikötők felé igyekvő tengerészeknek mutatja az utat. Ezek a kikötők Nagy-Britannia legforgalmasabbjai közé tartoznak. A történelminek számító South Gare világítótorony Anglia északkeleti részén, a Tees folyó torkolatánál található. A fénysugarát több mint 40 kilóméteres távolságból látni lehet.

Mérnökbázis

A világítótorony az Északi-tenger viszontagságos időjárásának van kitéve. Az üzemanyagcellával és a hidrogénellátással szemben támasztott követelmények ezért nagyon magasak. A hely megválasztása azonban tudatos volt, ugyanis így akarják megmutatni a projekt vezetői a hidrogénnel működő energiarendszerek teljesítőképességét extrém körülmények között.


A világ első üzemanyagcellával működő világítótornya (Forrás: Air Products)

A Centre for Process Innovation (CPI) elnevezésű kutató-fejlesztő munkát végző cég vezetésével négy vállalat hároméves munka során dolgozta ki a fenti projektet. A kikötői hivatal és a világítótorony üzemeltetője mellett két hidrogénenergia specialista is részt vett a projektben: az üzemanyagcellákat előállító Schunk cég és a hidrogén-infrastruktúra felépítését és folyamatos ellátását biztosító Air Products vállalat.

Ian Williamson, az Air Products hidrogénnel kapcsolatos létesítmények felelőse rendkívül örül az új alkalmazásnak. Szerinte az extrém körülmények között működő világítótorony megmutatja majd a hidrogénben, mint energiahordozóban rejlő lehetőségeket.

Mérnökbázis

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr15973451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása