Jöhet a 700 fok!

2010.06.01. 13:11

 
Mérnökbázis - ahol a mérnökök találkoznak
 
 
17639-cikk-1231

A ThyssenKrupp VDM mérnökei az E.ON és a Hitachi Power vállalatokkal együttműködve kifejlesztettek egy ötvözetet, amely az új generációs széntüzelésű erőművek alapja lehet.

Az erőművek összhatásfokát növelni lehet a gőz hőmérsékletének növelésével. A friss gőz hőmérséklete egy korszerű erőműben jelenleg 600 Celsius fok, nyomása 250 bar körül mozog. Az új anyaggal a mérnökök megcélozzák a 700 fokot és a 350 bar nyomást, amellyel jobb hatásfokot, ezzel alacsonyabb szén-dioxid kibocsátást lehet elérni.

A ThyssenKrupp VDM kutatói egy már létező nikkel alapú acél ötvözetet vettek alapul. A fejlesztőmunka eredménye a 617 B ötvözet, amely nagy szilárdságot, jó alakíthatóságot és jó hegeszthetőséget is kínál. A jövő erőműveiben csövek, csatlakozók és szelepek készülhetnek az új anyagból, de gyárható lesz lemez formában is.

A 617 B ötvözet különleges tulajdonságait három tényezőnek köszönheti. Először, vákuumban olvasztják, meggátolva, hogy a levegőből nemkívánatos vegyületeket vegyen fel. Másodszor egy minimális mértékű bórt is tartalmaz, amelynek mennyiségét precízen adagolják és ellenőrzik. Végül az ötvözet molibdén- és széntartalmát úgy optimalizálták, hogy javítsák hegeszthetőségét, mialatt sikerült megőrizni eredeti szilárdságát.

A tökéletesített 617 B ötvözet előfutárát már kb. öt éve tesztelik laboratóriumokban és erőművekben. Az eredmények és a tapasztalatok döntő szerepet játszottak az új anyag fejlesztésében. 2012-től a high-tech ötvözetet erőművekben is bevetik a laborvizsgálatokkal párhuzamosan.

„A laboratóriumi tesztek mellett szükséges, hogy legyártsuk a tényleges egységeket és teszteljük a jelenlegi erőművekben.” - mondta az E.ON Energie vállalattól Helmut Tschaffen. „Ebbe beletartozik annak a demonstrálása, hogy az anyag képes kibírni az üzemelés során fellépő feszültségeket indításkor, leálláskor, terhelésváltáskor is.” - tette hozzá.

„Biztosak vagyunk benne, hogy a 617 B ötvözet jó tulajdonságait igazolják a tesztek és hamarosan elkezdhetjük az anyag marketingjét.” - mondta Dr Jutta Klöwer, a ThyssenKrupp VDM kutatás fejlesztésért felelős igazgatója. „Ez egy lépéssel közelebb visz célunk eléréséhez, hogy jobb hatásfokú, alacsony szén-dioxid kibocsátású erőműveket építsünk.”

 

Mérnökbázis - ahol a mérnökök találkoznak

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr482008596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása