Nincs több lyukas fog!

2009.04.28. 08:55

Nincs több lyukas fog!

A torontói Quantum Dental Technologies vállalat kifejlesztett egy új fogászati berendezést, amely segítségével röntgen nélkül is felfedezhető a kezdeti stádiumban lévő fogszuvasodás.

A Quantum Dental Technologies egy torontói nemzetközi fogászati konferencián mutatta be a készülék prototípusát, amelyet Canary-nak (kanári) neveztek el. A névválasztás találó. Az elmúlt századokban a kanári madarakat hívták segítségül a bányákban az előre nem látható veszély jelzésére. A Canary rendszer segítségével a legkisebb szuvasodás is még időben felfedezhető és megmenekülhetünk a fúróktól és a tömésektől.

„A fogorvosok a jelenlegi hagyományos eszközökkel nem minden esetben tudják időben felfedezni a fogszuvasodást.” – mondta Dr. Stephen Abrams a Quantum Dental Technologies vezetője.

„Az új rendszerrel végre a megelőzésre, a kis kiterjedésű szuvas területek remineralizációjára koncentrálhatunk és elkerülhetjük a különböző beavatkozásokat.”

A Canary rendszer működési elve azon alapszik, hogy a lézersugár másként hat kölcsön az egészséges és a szuvas foggal. A Canary rendszer része egy kézben tartható berendezés, amely a fogfelületek vizsgálatához szükséges lézersugarakat bocsátja ki. Amikor a lézer fény megvilágítja a fogat, a rendszer méri a fogról visszaverődő fényt és a visszasugárzott hőt. A berendezéssel a fog mélyebb rétegeibe is be lehet tekinteni. A lézersugár frekvenciáját változtatva elkészíthető a fog „mélységi profilja”, amely segítségével a fogorvosok a felszín alatt 5 mm-re lévő 50 mikronos szuvasodást is észlelhetik.

A Canary-val vizsgálhatók a zománcfelületek, gyökérfelületek, a rágófelületek, a fogak közötti és a már meglévő tömések körüli területek is. A vállalat szerint a jelenlegi vizsgálati módszerek nem olyan érzékenyek ezeken a területeken.

A zománcrétegben található fogszuvasodás korai felfedezése lehetővé teszi remineralizációs terápiák alkalmazását, amelyek segítségével megállítható vagy késleltethető a szuvasodás terjedése. A remineralizáció során a zománcfelületbe beépülő újrakristályosodó anyagok képesek „megjavítani” a fogfelületet. Ha a szuvasodás felfedezése addig késik, amíg a zománcréteg teljesen átszakad, a remineralizáció nem működik és elkerülhetetlen a tömés.

Mérnökbázis

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr9973518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása