Új kerámia az energiatakarékos mikrózáshoz

Új anyag teszi a mikrohullámú sütést jóval hatékonyabbá

Egy japán kutatócsoportnak sikerült olyan kerámiát előállítani, mely a hagyományos edényekkel szemben jelentősen felmelegszik a mikrohullámok hatására. A speciális kerámiából készült edény a felvett hőt átadja a benne lévő ételnek, mely így gyorsabban melegszik fel. Az első mérések mintegy 50%-os energia-megtakarításról adtak tanúbizonyságot.

A mikrohullámú sütő működési elve azon alapul, hogy az elektromágneses sugárzás hatására az olyan erősen polarizált molekulák, mint a víz, rezgésbe jönnek, így hőt termelnek. A víz a környezetének adja le a hőt, így melegszik az étel. Az olyan edényekre, melyek kevés polarizált molekulákat tartalmaznak, a mikrohullámok nem fejtenek ki hatást, így nem melegítik azokat.

A Hiroaki Katsuki vezette kutatócsoportnak olyan habszerű kerámiát sikerült kifejlesztenie, mely nagy mennyiségben tartalmaz poláris molekulákat. Lítium tartalmú anyagot és mágnesezhető vasoxidot kevertek hagyományos edénykerámiához, 1000 Celsius fölötti hőmérsékleten.

A kísérletekhez egy hagyományos 600 Watt teljesítményű mikrosütőt használtak. Először egy hagyományos porcelán edényt melegítettek 70 másodpercig, mely így nagyjából 55 Celsius fokos  hőmérsékletre melegedett. A kísérletet egy kerámiahabból készült edénnyel megismételve, annak hőmérséklete ugyanannyi idő alatt 200 Celsius fokra emelkedett. Érdekes módon a sütő kikapcsolása után az edény hőmérséklete tovább nőtt, majdnem 300 C fokig. Ennek magyarázata az, hogy a speciális kerámiában található vasoxid nem adja át a hőmérsékletét rögtön a habnak.

A japán tudósok mikrohullámú rizsfőzésnél tesztelték az új anyagot. A rizs kevesebb mint feleannyi idő alatt készült el a kerámiahabbal. Japánban hamarosan kaphatóak lesznek az új kerámiából készült edények.

Mérnökbázis

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr73973500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása