Óvatosan a gázzal!

2009.03.31. 15:38

Óvatosan a gázzal!

A Nissan Motor vállalat megpróbál segíteni az autóvezetőknek, hogy megtanuljanak üzemanyag takarékosabban vezetni: egy új gázpedált fejlesztenek, ami képes kijavítani a rossz - legalább is nem olyan takarékos - vezetési szokásokat.

Mérnökbázis

Az úgynevezett „ECO Pedal” rendszert arra tervezték, hogy segítse az autósokat az üzemanyag takarékosabb vezetésben. Használat során a berendezés adatokat gyűjt az üzemanyag felhasználásról és a hajtáslánc hatékonyságáról. A gázadás szempontjából elsősorban a gyorsító és az utazó szakaszok érdekesek. A tárol adatok alapján a rendszer kiszámítja a gyorsítás optimális mértékét.

Ha a sofőr túl sok gázt ad, a rendszer „ellenszegül” és visszanyomja a gázpedált. Közben az üzemanyag takarékosságra figyelmeztető úgynevezett „eco-driving” kijelzőn figyelhetjük az éppen aktuális üzemanyag fogyasztás szintjét, ami segíthet belátni, hogy éppen pénzt dobunk ki az ablakon és ez a tény talán megváltoztatja vezetési szokásainkat. Ha a lámpa zöld akkor takarékosak vagyunk, azonban ha jobban rálépünk a gázra villogni kezd és ha átlépünk a „pocsékolós” zónában borostyánysárgán világít tovább.

Óvatosan a gázzal!

Az „eco-driving” kijelző: most zöld tehát minden rendben

 

Óvatosan a gázzal!

A rendszer működése

A Nissan 2009-ben tervezi az „ECO Pedal” kereskedelmi forgalomba hozását. A vállalat tesztjei igazolták, hogy az „ECO Pedal” rendszert használva az autósok 5-10%-kal üzemanyag takarékosabban vezettek az útviszonyoktól függően.

Az „ECO Pedal” rendszer kedv szerint be és kikapcsolható. Ez egy fontos tulajdonság gyengébb idegzetűek számára…

 

Mérnökbázis

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr69973481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása