A mechanika teljesen eltűnhet a hűtőkből és a légkondikból: az elektromos áram közvetlenül fog hűteni - és nemcsak fridzsidert...

Amerikában olyan anyagokat kutatnak, melyek feszültség hatására jelentős mértékben lehűlnek. Egy hőcserélő közbeiktatásával viszonylag egyszerűen megoldható lenne a háztartási hűtőszekrények hűtése, de a kutatók ennél merészebb álmokat dédelgetnek: azt szeretnék, hogy a jövőben a tűzoltók védőruházatát is így hűtsék, de elképzelhetőnek tartják, hogy sportruhákon is alkalmazni fogják kutatási eredményüket.

A főszereplő az úgynevezett polárpolymer, melyről azt érdemes tudni, hogy rendezetlen molekulaszerkezettel rendelkező anyag, mely elektromos térben rendezett szerkezetet vesz fel. Az átrendeződés folyamán az anyag lehűl. Ha az elektromos mező megszűnik, a polymer visszanyeri eredeti, struktúráját és hőt vesz fel. Ezért ha az anyag szakaszosan érintkezik egy hőcserélővel, kiválóan alkalmas hűtésre. Nagyjából 12 Celsius hőmérsékletet tudnak már elérni a kutatók polárpolymerekkel.

A hűtési eljárás legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segítségével teljesen száműzhetőek a hűtőszekrényekben és klímaberendezésekben használatos, környezetszennyező kemikáliák…

Mérnökbázis

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr71896849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása