Hazai műszaki textília

2013.02.01. 18:02

154553-cikk-3665

A műszaki textíliákat gyártó Tolnatext Bt. új típusú szövetanyagot fejlesztett ki, amelyekkel a régi, repedezett kémények belülről javíthatók.

Új típusú, kéménybélelésre alkalmas szövetet fejlesztett ki a Tolnatext Bt. A biztonságtechnikai szempontból is fontos beruházást az Európai Unió 65 százalékban, 25 millió forinttal támogatta. 
A most üzembe állított ragadókaros szövőgép képes a különböző típusú szálakat (üvegszál, szénszál, ezüsttel futtatott rézszál, aramid) változó sűrűségben kombinálni, ami elengedhetetlen az elkészült anyag megfelelő hőállósági és mechanikai tulajdonságaihoz.

Az eljárás során az új textilből a továbbfeldolgozás során a partnercég által kifejlesztett technológiával tömlőt varrnak, és műgyantával itatják át. Az így előkészített anyagot a kémények belsejébe húzzák, majd nagynyomású gőzzel felfújják, hogy kitöltse a kémény belső felületét. A gyanta a hő hatására kikeményedik. Az így kapott szilárd anyag hőálló és szivárgásmentes, így maradéktalanul benntartja az égés során keletkező füstöt és gázokat még a régi, repedezett kémények esetén is.

www.tolnatext.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr575027605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása