160564-cikk-3714

Fénnyaláb hatására deformálódó aktuátort fejlesztettek az Osaka University munkatársai.

Az Osaka University kutatói kifejlesztettek egy fényérzékeny aktuátort, egy gélszerű anyagot, mely meghajlik fénysugár hatására. Ezt az újszerű ötleten alapuló izmot a soft robotika területén kívánják hasznosítani. A soft robotika (soft robotics) a természet ihlette robotikának (bio-inspired robotics) egy nagyon új területe. Az ötlet az, hogy a robot komponenseit lágy és rugalmas elemekből építsék meg annak érdekében, hogy erősen körülhatárolt terekbe is el tudjon jutni és könnyedén alakot tudjon váltani. A soft robotikában rejlő lehetőségeket olyan állatok mozgása ihlette, mint például a polip vagy a tengeri csillag.

Akira Harada az Osaka University munkatársa és kollégái kifejlesztettek egy vízben működő prototípust. 365 nanométer hullámhosszúságú UV fénnyel megvilágítva az anyag képes kitágulni, meghajolni és vízben a tömegét megnövelni, míg 430 nanométer hullámhosszúságú látható fény mellett visszanyeri eredeti formáját. A zselé elnyeli a vizet, mint egy táguló és zsugorodó tengeri szivacs, magyarázza Harada.

 

Az izom, a gél két kémiai komponensének (azobendrin és cyclodextrin) kölcsönhatása eredményeképpen működik, és különböző módon viselkedik más-más megvilágítás hatására. A zselé elhajlásának iránya a megvilágítás irányával, szögével szabályozható, fényforrásként UV és természetes fény alkalmazható.

A fényérzékeny izmok tűnnek a leginkább alkalmazhatónak a soft robotika területén a vázszerkezet hiánya és az egyszerű anyaghasználatból kifolyólag. A pneumatikusan működtetett soft robotok hátránya, hogy állandó levegő tápellátást igényelnek. Továbbá a soft robotok hátránya az is, hogy korlátoltak nagy terhek mozgatásában, így állandó vezetékes energiaellátást igényelnek. Külső fényforrás alkalmazása, akár a napfényé is, a soft robotok széleskörű alkalmazását segítheti elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr595018364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása