154556-cikk-3670

Egy szokatlan ötlettel jobban ki lehetne használni a szélenergiát a szárazföld felett

A német síkságokon a szélenergiát már maximálisan kihasználják. Német kutatók egy csoportja azonban másképp látja a helyzetet: a jövőben egy szokatlan módszerrel szeretnék a felsőbb légrétegekben fújó szeleket kihasználni – mégpedig sárkányokkal. A tervek szerint a kitesurf-ből ismert sárkányok fognák be a szelet nagyobb magasságokban, és „sárkányerőművekként” az ebből nyert mozgási energiát a talaj közelében alakítanák át árammá.

A kitesurf trendsporttá vált, gyorsan nő azok száma, akik a szörf és a sárkányeregetés keverékéért lelkesednek. Amikor a szél megragadja a sárkányt, több méter magasra emeli a szörfözőt, extrém ugrásokat téve lehetővé. Egy modern sárkány azonban több egy sporteszköznél – energiatermelésre is felhasználható. A sárkány repülését egy generátor hajtására is lehet használni, amely a mozgási energiát elektromos energiává alakítja.

Ez a leleményes ötletük támadt a berlini NTS Energie- und Transportsysteme GmbH alapítóinak. A terv megvalósításába bevonták a Fraunhofer Társaság stuttgarti Gyártástechnológiai és Automatizálási Intézetét (Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung IPA) is. Az új módszerrel 500 méteres magasságig szeretnék kihasználni az erős szeleket. A sárkányok 300-500 méter magasan repülnek, itt fogják be a szelet. Mintegy 700 méter hosszú kötelekkel kocsikkal vannak összekötve, amelyeket sínen húznak körbe-körbe. Az így keletkező mozgási energiából egy generátor áramot termel. Az irányítás- és méréstechnikai eszközök a kocsikon kerülnek elhelyezésre.

A hagyományos rotoros szélerőművekkel szemben a „sárkányerőművek“ egy sor előnnyel rendelkeznek. A szélsebesség nagyobb magasságokban ugyanis gyorsan nő. Míg a felszín közelében majdnem nulla, 100 méteres magasságban közel 15 m/s, 500 méteres magasságban pedig már meghaladja a 20 m/s-ot. Egy sárkány energiakihasználása jóval nagyobb egy szélkerékénél, amelynek rotorjai jelenleg maximum 200 m magasan forognak. Ha a szélsebesség megduplázódik, az energiamennyiség nyolcszorosára nő. Nyolc, kb. 300 m2 területű sárkány húsz hagyományos, 1 MW-os szélerőműnek felel meg.

A szélkerekekkel ellentétben a sárkányoknak nem okoz problémát, hogy nem fúj állandóan a szél. A magasság növekedésével ugyanis a szél egyre gyakoribb. 5 m/s-os szélsebesség 10 méteres magasságban az évnek csak kb. 35%-ában, 500 méteres magasságban viszont már az év 70%-ában mérhető. Így a síkságon újabb helyszínek jöhetnek számításba a szélenergia hasznosítására. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr715027585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása