Kémkedő gumilabda

2013.01.30. 11:46

155611-cikk-3674

A labdaformájú „dobókamerák” egy napon a rendőrség és a tűzoltóság felszereléséhez tartozhatnak.

Bounce Imaging vállalat alapítói Francisco Aguilar és Dave Young beépített kamerákkal rendelkező gömb alakú eszközöket fejlesztettek, amelyeket a veszélyes területekre – pl. egy épületromhoz – lehetne hajítani. Ott 360 fokos panorámaképeket készítenének, amelyeket vezeték nélküli kapcsolaton keresztül egy okostelefonhoz vagy számítógéphez továbbítanának.

A labdakamera telepekkel együtt 250-500 grammot nyom. Hat széles látószögű objektívvel rendelkező fényképezőgépet tartalmaz, amelyek mindegyikét LED infravörös vakuval (éjjellátó funkció) is ellátták. Egy külső borítás védi a komponenseket a becsapódástól és segítségével az eszköz pattogni képes, mint egy gumilabda.

A kamerák - beállítástól függően - egy vagy két másodpercenként készítenek felvételeket. A hat képből egy 360 fokos panorámafotó áll össze. Egy gyorsulásérzékelő és egy giroszkóp segít a képek állásának meghatározásában. Végül a felvételek vezeték nélküli kapcsolaton keresztül egy Android okostelefonra vagy számítógépre kerülnek, ahol egy szoftver összefűzi őket.

Young és Aguilar bíznak benne, hogy további érzékelőket is be lehet még építeni az eszközbe küldetési céltól függően. Például a tűzoltók egy olyan labdakamerát vetnének be, amelyet füst-, hőmérséklet- és oxigénszenzorral is felszereltek.

A katonaság, rendőrség és a tűzoltóság egyre többször alkalmaz már meglévő technológiákat veszélyes területek biztonságos távolságból történő felderítésére. Legtöbbször robotokat vetnek be, amelyek be tudnak kúszni egy épületbe vagy gyanús járműbe. Young és Aguilar, akik az MIT-n ismerték meg egymást még doktorandusz hallgatóként, bíznak benne, hogy a találmányuk olcsóbb és könnyebben kezelhető, mint az eddigi eszközök. Remélik, hogy a „Bounce Imaging Explorer” terméküket kevesebb, mint 500 dollárért tudják majd eladni.

Aguilarnak a labdakamera ötlete a 2010-es Haitin bekövetkezett pusztító földerengést követően jutott eszébe. Azóta 60 ezer dollárból folyt a fejlesztés, amelyet műszaki versenyek (MassChalange, VeCorps NYC Impact Challange) pénzdíjaiból szedtek össze. Jelenleg a prototípusokon dolgoznak és bíznak benne, hogy januárban megkezdődhetnek az új termék tesztjei. Különböző rendőrségi hivatalok, köztük az MTI biztonsági erői, valamint SWAT egységek is érdeklődnek a próbák iránt.

Folytatás: www.mernokbazis.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr955027582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása