127713-cikk-3479

Egy új típusú polimer napelem látott napvilágot az átlátszó napelemek bővülő palettáján, és egészen meggyőző hatásfokról tesz tanúbizonyságot.

Megosztás

Az UCLA kutatói által kifejlesztett cella elsősorban az infravörös fényt nyeli el, így a látható spektrum nagy részét átengedi; 66%-os átlátszósága 4%-os hatékonysággal párosul. A 4 százalékos arány alacsonynak tűnhet a normál napelemek 15-20 százalékos hatékonyságához képest, azonban az átlátszó cellák jellemzően ilyen alacsony tartományban működnek. Ezen kívül, ha az új cella gyártási és telepítési költségei is alacsonyak, akkor a 4 százalék már nem is hangzik olyan rosszul. Mindenesetre, Yang Yang, az UCLA anyagtudományi és műszaki professzora, valamint a kutatás vezetője egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „olcsón és nagy mennyiségben lehet őket előállítani.”

A csoport kiadványa szerint a polimer napelemek elérték a 10,6%-os hatékonysági szintet, amivel arra is utalhatnak, hogy az anyagok képesek volnának versenyre kelni akár a hagyományos napenergia-technológia termékeivel is. Az új cellát átlátszó elektródák közé ágyazott fotoaktív réteg alkotja. A fotoaktív réteg infravörös-közeli fényre érzékeny, fotovoltaikus polimerből készült (PBDTT-DPP). A kiadványból idézve: „a PBDTT-DPP egy alacsony sávú, a 650-850 nm tartományban erős fényérzékenységgel rendelkező polimer.” A felső (átlátszó) elektróda ezüst nanovezeték kompozit filmekből készült, amely lehetővé teszi a solution processing eljárást – egy olcsó módja a napelemek gyártásának.


Fotók: ACS Nano/UCLA
 
A kutatók – a reprodukálhatóság biztosítása érdekében – 40 cellát gyártottak le, és megállapították, hogy hatásfokuk 3,6 és 4 százalék között mozog. Az átlátszó napenergia nagy figyelmet kapott az elmúlt években, hiszen egyértelműen nagy vonzerőt jelent, hogy a napra néző ablak akkor is termeli az energiát, ha éppen kibámulunk rajta. A felhőkarcolók energiatermelő ablakokkal való felszerelése egy ideig még lehet, hogy nem gazdaságos, de potenciálja tagadhatatlan: 2010-ben, az USA teljes villamosenergia-fogyasztásának 41%-át épületek produkálták.

http://mernokbazis.hu/cikkek/%C3%A1tl%C3%A1tsz%C3%B3-napelem-%E2%80%93-%C3%BAjabb-l%C3%A9p%C3%A9s-el%C5%91re

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr274773388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása